Vakcina a halálos időskori betegség ellen?

Egy, az Alzheimer-kór elleni oltóanyag kifejlesztésén dolgozó izraeli tudós hétfőn bejelentette, fontos előrelépést tett génmódosított egereken végzett kutatása során.

"Az emberi géneket hordozó egerek beoltásával sikerült immunválaszt létrehoznunk és meg tudtuk jósolni előre a hatásokat" - mondta el a brit és amerikai kutatókkal dolgozó Alon Monsonego, a Beer Sheva Egyetem munkatársa.

A beoltott egereknél csökkent a béta-plakkok képződése, továbbá a betegséggel összefüggő gyulladás és idegsejt-károsodás is. Monsonego azon dolgozik, hogy az immunrendszert aktiváló vakcinát hozzon létre. A tanulmányról a Journal of Immunology számolt be.

A Nemzetközi Alzheimer Társaság becslései szerint a betegség és a demencia más formái a következő évtizedekben egyre gyakrabban fordulnak majd elő, főleg a fejlődő országokban tapasztalható robbanásszerű terjedés miatt. 2010-ben körülbelül 36 millió ember él majd együtt a demenciával, szemben a 2005-ös 12 millióval.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső