Újabb gyógyszerről derült ki, hogy semmit sem ér

A csípőízületbe adott egyszeri hialuronsav-injekció a csípőízületi kopás kezelésében semmivel nem hatásosabb, mint a placebó - állítja egy új francia tanulmány.

Az ízületeket síkosító és védő ízületi folyadékban normálisan is megtalálható hialuronsavat az ízületi folyadék elaszticitásának helyreállítására használják. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala, az FDA ugyan engedélyezte használatát, ám kevés bizonyíték van, hogy valóban hatásos a csípőízületi kopás kezelésében.

A vizsgálatban 85 beteg vett részt, akik véletlenszerűen kaptak hialuronsavat vagy placebót. Amikor a fájdalomról, merevségről és mozgékonységról kérdezték őket három hónap elteltével, nem volt különbség a két csoport között. A párizsi Henri-Mondor Kórház kutatói úgy vélik, egyetlen hialuronsav-injekció azért nem hatásos, mivel az anyag túl gyorsan tűnik el az ízületi folyadékból. "További vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön az ismételt injekciók hatásosak-e" - írták a szerzők.

A tanulmány az Arthritis & Rheumatism folyóirat márciusi számában jelent meg.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció