Új, hatékony csodaeszköz rák ellen

A Rice Egyetem tudósai lézerek és nanorészecskék használatával egy olyan új technológiát dolgoztak ki, amellyel elpusztíthatók a daganatos sejtek. A lézerrel létrehozott nanobuborékok miniatűr robbanások segítségével végeznek a rákos sejtekkel.

"A módszer alapja az, hogy idejekorán kiszűrjük és kezeljük a beteg sejteket, mielőtt a betegség súlyosabbá válik" - magyarázta Dmitri Lapotko, a Rice Egyetem fizikusa.

A nanobuborékok akkor jönnek létre, amikor az arany nanorészecskéket rövid lézerimpulzusok érik. A rövid életű buborékok igen fényesek, méretük a lézer energiájának változtatásával szabályozható. Mivel mikroszkóp alatt láthatóak, a nanobuborékok segítségével elkülöníthetők a beteg sejtek, vagy nyomon követhető azok pusztulása.

Egy tavaly közzétett vizsgálatban Lapotko és munkatársai artériás plakkokon alkalmazták a nanobuborékokat, amelyek szétrobbantották az ereket elzáró lerakódásokat. A mostani kísérletet leukémiás, továbbá fej-nyaki daganatokból származó sejteken végezték. A nanorészecskékhez antitesteket csatoltak, így azok csak a daganatos sejteket támadták meg és pusztították el.

Lapotko szerint a nanobuborék-technológia "teranosztikára" is alkalmas, azaz egyszerre lehet vele diagnosztizálni és gyógyítani. Emellett mivel a nanorészecskék mikroszkóp alatt is láthatók, a módszer a kezelés utáni nyomonkövetésre is használható.

A tanulmány a Nanotechnology folyóirat honlapján olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés