Üdítő? Kösz, nem akarok rákos lenni!

Heti kettő vagy annál több cukros üdítő fogyasztása legalább kétszeresére növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik nem fogyasztanak üdítőt.

A hasnyálmirigyrák egyike a legsúlyosabb daganatoknak, az ötéves túlélés öt százalék alatti. "A nagy mennyiségű cukor bevitele fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését, amiről úgy tartjuk, közreműködik a rák kialakulásában" - magyarázta Dr. Mark Pereira, a Minnesotai Egyetem docense, a tanulmány vezetője.

Pereira és munkatársai 60.524 férfit és nőt követtek a Szingapúri Egészségügyi Tanulmány keretein belül 14 éven keresztül. Ezalatt 140 hasnyálmirigyrákos esetet diagnosztizáltak. Azok között, akik heti kettő vagy több cukros üdítőt fogyasztottak, 87%-kal magasabb volt a rák kialakulásának kockázata. Ellenben nem volt kapcsolat a gyümölcsléfogyasztás és a hasnyálmirigyrák között.

Susan Mayne, a Yale Rákkutató Központ helyettes igazgatója azonban néhány ponton megkérdőjelezte az eredményeket: "Bár a vizsgálat megnövekedett kockázatot mutatott ki, azonban ez kicsiny esetszám, ezért az okozati összefüggés nem ítélhető meg pontosan. Ráadásul Szingapúrban teljesen más a közegészségügyi helyzet - többek között a húsfogyasztási szokások, dohányzás -, ami szintén befolyásolja a következtetések alkalmazhatóságát."

Pereira viszont megjegyezte, hogy a vizsgálat nemdohányzókra terjedt ki, akik a kaukázusi népcsoporthoz hasonló étrendi szokásokkal rendelkeztek - olvasható a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, az Amerikai Rákkutató Társaság szaklapjában.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő