Túlsúly és szívinfarktus

A Minnesota államban működő Mayo Klinika tanulmányban ismerteti az elhízás és a korai szívinfarktus közötti közvetlen összefüggést.

Átlagosan nyolc évvel fiatalabbak a szívinfarktussal kezelt túlsúlyos betegek, mint normális súlyú sorstársaik - derül ki a Mayo Klinika tanulmányából, mely elsőként vizsgálja a szívinfarktussal kezelt betegek életkora és testsúlya közötti összefüggést.

A normális testsúlyúaknál 3,6 évvel voltak fiatalabbak az elhízott betegek, és 8,2 évvel azok, akik a súlyosan elhízott kategóriába tartoztak. A vizsgálatok eredményét a Clinical Cardiology orvosi lap 2001 augusztusi számában teszik közzé.

"Mostanáig nem volt egyértelmű az összefüggés az elhízás és a koronáriabetegségek között" - mondja Dr. Scott Wright, a Mayo Clinic kardiológusa, a tanulmány szerzője. "Az elhízott betegeknél gyakoribb a magas vérnyomás, magas vérkoleszterin-szint és cukorbetegség kialakulása, tehát azon rizikófaktoroké, amelyek az elhízott embereknél nagyobb valószínűséggel kialakuló szívinfarktus bekövetkeztéért tehetők felelőssé. A tanulmány azonban konkrétan kimutatja, hogy az elhízás és a szívinfarktus között akkor is közvetlen összefüggés áll fönn, ha az említett rizikófaktorok hiányoznak."

A magasság ismeretében az egészséges testúly-tartományt az ideális testtömeg-index (BMI=body mass index) ismeretében határozhatjuk meg. Ha a BMI értéke 25 fölött van, elhízásról beszélünk, 30 fölötti érték esetén pedig súlyos elhízással kell szembenéznünk.

Dr. Ray W. Squires, gyógytornász szakorvos, a tanulmány társszerzője elmondta: a szervezetben lévő nagymennyiségű fölösleges zsír pontos mérésére alkalmas módszerek műszer- és időigényesek, ezért széleskörű alkalmazásra nem megfelelőek. A testtömeg-index kiszámításához viszont csupán a testsúlyt és a testmagasságot kell ismernünk.

Az elhízás amerika szerte járványos méreteket öltött. 1991 óta 60 %-kal nőtt az elhízott emberek száma. (Magyarországon is egyre többen küzdenek elhízással a mozgáshiányos életmód, a helytelen táplálkozás vagy épp a helytelenül végzett fogyókúrék sajnálatos utóhatása miatt.) "Fontos, hogy az emberek tisztában legyenek BMI-értékükkel." - mondja Dr. Wright. "Sokan ugyanis azért nem tartják magukat túlsúlyosnak, mert ők is csak úgy néznek ki, mint a környezetükben élők, a szomszédok, barátok vagy munkatársaik. De csupán azért, mert az egész társadalom elhízik, a "normális" még nem mondható egészségesnek.

Tanulmányunkban kimutatjuk, hogy a fölös kilók nagyon megnövelik a korai szívinfarktus veszélyét. Dr. Squires a 25-ösnél nagyobb BMI-értékkel rendelkezőknek azt javasolja, keressék fel háziorvosukat, "hogy megbeszéljék, mi a jelentősége a kapott BMI-értéknek általános egészségi állapotuk ill. a többi rizikófaktor szempontjából. Végül ki kell dolgozniuk egy olyan fogyókúra-tervet, amely egy alacsonyabb BMI-érték elérése érdekében a helyes táplálkozásnak és az aktív testmozgásnak is kellő figyelmet szentel." (a Mayo Klinika 2001. július 31-i közleménye alapján)

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: