Tovább élnek, akiknek van unokájuk

A másokról gondoskodó idős emberek tovább élnek, mint azok a társaik, akik alkalmanként sem segítenek be a rokonaiknak, ismerőseiknek - állapította meg egy új nemzetközi tanulmány.

A kutatók több mint ötszáz idős ember adatait vizsgálták meg az 1990 és 2009 között készített berlini korosodási tanulmányt elemezve. Az alanyok 70 és 103 éves kor közöttiek voltak. A kutatók szándékosan nem vonták be a vizsgálatukba azokat a nagyszülőket, akik unokáik elsődleges gondviselői voltak.

Jelzésértékű eredmények

A szakemberek megnézték, hogy a tanulmány kezdetét követően mekkora volt a halálozási arány azoknak az idős embereknek a körében, akik nagyszülőként olykor vigyáztak az unokáikra, azok körében, akik nem, és azon idősek esetében, akiknek nem volt gyermekük vagy unokájuk, de gondoskodtak a környezetükben élőkről.

Ha valaki gondoskodik egy másik személyről, az pozitív hatással van az egészségére
Ha valaki gondoskodik egy másik személyről, az pozitív hatással van az egészségére

Az Evolution and Human Behavior című folyóiratban közölt eredmények szerint a gondoskodó nagyszülők, valamint az unokátlan, de a gyermekeiket - például a házimunkában - segítő idős emberek fele még nagyjából tíz évvel az 1990-ben készített első interjút követően is életben volt.

A másokról nem gondoskodó, másokat nem segítő idős embereknek azonban nagyjából a fele már az első interjú utáni öt évben meghalt.

Gondoskodni is csak mértékletesen!

A Bázeli Egyetem, az Edith Cowan Egyetem, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a berlini Humboldt Egyetem, valamint a berlini Max Planck Humánfejlődési Intézet szakembereinek eredményei szerint nem csupán a családtagokról való gondoskodásnak van jótékony hatása az élettartamra.

Egy korábbi kutatás szerint a lelkiismeretesség is hozzájárul a hosszabb élethez. Részletek itt.

Az adatok szerint a másoknak érzelmi támogatást nyújtó gyermektelen idős emberek fele még hét, míg a másokon nem segítő társaik már csak négy évet éltek az első interjú után.

A Max Planck Humánfejlődési Intézet munkatársaként dolgozó Ralph Hertwig szerint ugyanakkor fontos a mértékletesség. "Ha valaki mérsékelt szerepet vállal egy másik személyről való gondoskodásban, az a jelek szerint pozitív hatással van az egészségére. Ugyanakkor korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a túl intenzív beavatkozás stresszt okoz, ami negatív hatással van a fizikai és a mentális egészségre".

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: