Többet beszélnek a nők, mint a férfiak?

Mindenki ismeri a sztereotípiákat: a nők szeretnek beszélni. Sok minden lehet a téma: karriertanácsoktól kezdve a vacsorareceptekig. Nagy döntések megbeszélésétől kezdve az érzelmek feldolgozásáig, megvitatásáig. Ám most kiderült, önmagában nem igaz, hogy a nők többet beszélnének, mint a férfiak, ez az adott helyzettől függ ugyanis.

Többet beszélnek a nők, mint a férfiak - ez szinte már közhelynek számít. De mi az igazság ebből? A Northeastern University professzorának, David Lazernek egy frissen megjelent tanulmánya tudományosan foglalkozik a kérdéssel. Az eredmény nem foglalható össze röviden: a helyzettől függ a nők beszédessége.
Lazer társas, társadalmi kapcsolatokkal foglalkozik, és egyrészt politikatudományi, másrészt számítástechnikai és informatikai tanszékeken kutat. Ennek megfelelően a szokásostól eltérő megközelítést alkalmazott. Úgynevezett szociométereket vetett be, apró eszközöket, amelyek egy okostelefonhoz hasonló méretűek. Ezek real-time, azaz valós idejű adatokat gyűjtenek a felhasználó társas interakcióiról. Lazer csapata így részletesebb és pontosabb képet kapott a beszélgető nőkről és férfiakról, mint ahogyan az eddig ismert volt. Arra is rájöttek ezek után a kutatók, hogy a kontextusnak is nagy jelentősége van - írja a Medical Xpress.

Azért érdekes a mostani kutatás, mert a különböző tanulmányok mindeddig eltérő eredményekre jutottak arról, hogy a nemek közül melyik "beszédesebb". Az ellentmondás persze azért is állhatott fenn, mert nem volt egzakt módszer a mérésre: a résztvevők többnyire önbevallással számoltak be korábbi tapasztalataikról, önmaguk vagy mások megfigyeléséről.

Lazerék eredményeit a Scientific Reports tudományos szaklapban tették közzé. Ez az első tudományos közlemény, amely "szociométerek" bevetésével vizsgálja a témakört. A kutatók között van Jukka-Pekka Onnela, aki korábban Lazer laboratóriumában dolgozott, jelenleg pedig a Harvardon kutat, de más harvardiak, illetve egy másik világhírű egyetem, az MIT Media Laboratory munkatársai is részt vettek a mostani munkában.

A tanulmányhoz Lazerék két részre osztották a kísérleti alanyokat, méghozzá 12 órára, különböző társas helyzetekben. A nőket és férfiakat is szociométerekkel látták el. Az első helyzetben egyetemistákat kértek meg, hogy hajtsanak végre egyéni feladatokat. Erről szabadon beszélhettek bárkivel a 12 órás időtartam alatt.

Beszédesebbek a nők?

Beszédesebbek a nők?


A második helyzetben egy nagy amerikai bank call-centerében dolgozókat figyeltek meg 12-szer egy órára, amikor az ebédszünetekben bármiről beszélgethettek, és semmilyen feladatot nem kellett végrehajtaniuk.


Lazer az eredményekről így számolt be: amikor az egyik helyzetben inkább lehetett szó összedolgozásról, kooperációról, akkor a nők sokszor döntöttek úgy, hogy együtt oldják meg a problémát. Márpedig akik együtt dolgoznak, azok hajlamosabbak többet beszélni egymással. Ez tehát egy különleges helyzet, ami több interakcióhoz vezetett. Így a körülmények összejátszása alakított ki olyan helyzetet, amelyben különbség keletkezett a férfiak és a nők között.

Lazerék tudományos közleményükben ezt kiegészítették még azzal, hogy a nők főleg kis csoportokban együttdolgozva hajlamosabbak a több beszélgetésre. Erről a Nature.com számolt be. Amikor viszont nem volt együttdolgozási kényszer (nyilvánvalóan az ebédszünetekről van szó), akkor a két nem beszélgetési hajlandósága ugyanúgy alakult a kutatók szociométeres felmérései szerint. Vagyis a sztereotípiáknál sokkal bonyolultabb dologról van szó: a nők több beszélgetése a helyzettől, a kontextustól erősen függ, miután hajlamosabbak voltak a kísérleti szituációban az összedolgozásra, együttműködésre.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt a csapadék egyre inkább kelet felé helyeződik át, mögötte megkezdődik a felhőzet felszakadozása és hideg levegő beáramlása.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag