Szőlőmajszolással a fogszuvasodás ellen

A szőlőben található polifenolok megakadályozzák a plakképződést és a fogszuvasodást.

Polifenolok találhatók a frissen préselt szőlőlében, a mustban és a borban, főként a vörösben. Hasznuk számunkra abban rejlik, hogy ártalmatlanná teszik a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans nevű baktériumot, állítja Hyun Koo, a Rochesteri Egyetem munkatársa. Ezek az anyagok akár a jövő szájvizeinek hatóanyagaivá is válhatnak.

A Streptococcus mutans baktérium kétféleképpen támadja meg a fogakat; egyrészt savtermeléssel. Az így képződő savas közeg megkülönböztetetten előnyös életteret biztosít a baktériumok számára, melyek ezenkívül vékony nyákos réteget is termelnek. E vékony film védi meg őket veszélyes behatásoktól, így többek között az antibiotikumokétól.

A szőlőből készült kivonatok igen hatásosnak bizonyultak a rafinált Streptococcusok támadása ellen; polifenolos kezelés hatására 85%-kal kevesebb plakk előállítására voltak képesek, és savtermelésük is csökkent. Feltételezik, hogy a polifenolok a baktériumok cukorból történő energiatermelésének folyamatát gátolják, melynek mellékterméke a sav.

A fogszuvasodást okozó baktériumok elleni küzdelemnek azért érdekes mérföldköve ez a felfedezés, mert itt nem a baktériumok elölésével lehet csatát nyerni, pusztán káros működésüket sikerül leállítani.

A szőlőkivonatokat vizsgálva bebizonyosodott, hogy a vörös szőlők sokkal több polifenolt rejtenek. Mostantól a borkészítés melléktermékeit, a törkölyt és a seprűt fogszuvasodás elleni szer gyártására lehet majd hasznosítani?

Forrás:
www.rp-online.de

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A nap első felében főként a nyugati, északnyugati országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen meg is vastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, szemerkélő eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra