Szőlőmajszolással a fogszuvasodás ellen

A szőlőben található polifenolok megakadályozzák a plakképződést és a fogszuvasodást.

Polifenolok találhatók a frissen préselt szőlőlében, a mustban és a borban, főként a vörösben. Hasznuk számunkra abban rejlik, hogy ártalmatlanná teszik a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans nevű baktériumot, állítja Hyun Koo, a Rochesteri Egyetem munkatársa. Ezek az anyagok akár a jövő szájvizeinek hatóanyagaivá is válhatnak.

A Streptococcus mutans baktérium kétféleképpen támadja meg a fogakat; egyrészt savtermeléssel. Az így képződő savas közeg megkülönböztetetten előnyös életteret biztosít a baktériumok számára, melyek ezenkívül vékony nyákos réteget is termelnek. E vékony film védi meg őket veszélyes behatásoktól, így többek között az antibiotikumokétól.

A szőlőből készült kivonatok igen hatásosnak bizonyultak a rafinált Streptococcusok támadása ellen; polifenolos kezelés hatására 85%-kal kevesebb plakk előállítására voltak képesek, és savtermelésük is csökkent. Feltételezik, hogy a polifenolok a baktériumok cukorból történő energiatermelésének folyamatát gátolják, melynek mellékterméke a sav.

A fogszuvasodást okozó baktériumok elleni küzdelemnek azért érdekes mérföldköve ez a felfedezés, mert itt nem a baktériumok elölésével lehet csatát nyerni, pusztán káros működésüket sikerül leállítani.

A szőlőkivonatokat vizsgálva bebizonyosodott, hogy a vörös szőlők sokkal több polifenolt rejtenek. Mostantól a borkészítés melléktermékeit, a törkölyt és a seprűt fogszuvasodás elleni szer gyártására lehet majd hasznosítani?

Forrás:
www.rp-online.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció