Szívbeteg-e? Ez az apró eszköz megmondja!

A Leeds-i Egyetem munkatársai egy újfajta hordozható mágneses eszközt fejlesztettek, amely drámaian javítja a szívbetegség diagnózisának felállítását.

Az eszköz rendkívül érzékeny a mágneses tér változásaira, ennek következtében számtalan egészségi állapotot képes detektálni, beleértve a magzati szívbetegséget. Az eszköz hamarabb szolgáltat megfelelő diagnózist, mint a hagyományos eljárások, mint az ultrahang, az elektrokardiogram (EKG), és a már létező magnetométerek. Kisebb, használata egyszerűbb, több információt szolgáltat, és olcsóbb, mint eddig is elérhető eszközök. A műszer ruhán keresztül is alkalmazható, így a betegeknek nem kell levetkőzniük a vizsgálat során.

A korábban használt magnetométerek mind áruk, mind méretük miatt kevésbé terjedtek el, ráadásul kezelésük speciális ismereteket tett szükségessé. Hátrányuk volt továbbá, hogy más elektromos eszközökkel interferáltak, ezért a betegeket egy mágnespajzsba kellett behelyezni.

"Az új rendszer megoldja a korábbi nehézségeket, ugyanis a detektor saját mágneses pajzsán belül van" - mondta Ben Varcoe professzor, a kutatócsoport vezetője. - "Egy speciális erősítő felerősíti a szenzorból jövő jeleket, valamint kiszűri a nem kívánt zajt. Az eszköz kombinálja magában az atomfizika és a biofizika vívmányait."

Miként egész testünk, szívünk is saját mágneses "ujjlenyomatot" produkál. A kutatócsoport fejlesztette eszköz ennek az ujjlenyomatnak apró változásait képes detektálni. A csoport jelenleg az eszköz miniatürizálásán dolgozik, ami még szélesebb orvosi felhasználást tenne lehetővé. A rutinszerű diagnosztikai felhasználásra három éven belül kerülhet sor.

"A szívet érintő állapotok minél korábbi diagnózisa nagyban meghatározza az alkalmazott kezelés hatásfokát" - magyarázta Varcoe professzor. - "Ráadásul a könnyű alkalmazás csökkentheti a kórházi várólisták hosszát is."

A felhasználási területek között van a szívinfarktus, illetve a ritmuszavar, mely állapotokban a helyes kezelés minél korábbi kezdése nagyban meghatározza a kimenetelt. Vizsgálják továbbá, hogy az eszközt be lehetne-e vetni az agyi betegségek diagnózisában is.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső