Súlyos szívbetegség lehet génjeinkbe kódolva

Kutatók kapcsolatot találtak a szívelégtelenség és génjeink, illetve környezetünk között, amely új lehetőséget kínál a szívbetegség kezelésére.

A Cambridge-i Papsworth Kórház kutatói balesetben elhunytak és szívelégtelenség miatt transzplantáltak szívizomszövetét összehasonlítva elsőként jutottak arra a következtetésre, hogy a betegek DNS-e bizonyos helyeken metilált, míg az egészségeseké nem. Ennek során az emberi DNS 4 féle bázisa közül a citozinhoz egy metilcsoport kötődik, s egyes gének kifejeződése megváltozik. A DNS-metiláció a fejlődésben - háziméhekben ennek hatására dől el, hogy a genetikailag egyforma lárvák közül kiből lesz méhkirálynő és kiből munkás, de ez magyarázza emberi egypetéjű ikrek más-más betegségekre való hajlamát is -, rosszindulatú daganatok kialakulásában, szkizofréniában és diabéteszben is igen fontos szerepet játszik.

Dr. Roger Foo, a Cambridge-i Egyetem vezető kutatója úgy véli, az életmód és környezeti tényezők által befolyásolt DNS-metilációban megtalálták az összefüggést a külső tényezők és a szívelégtelenség között. "Segíthet a szívelégtelenség rizikójának megállapításában; alapjaiban változtathatja meg a több mint 700.000 angolt érintő betegség terápiáját " - fejtette ki Foo a PLoS ONE folyóiratban. A kutató a metilált DNS-t mintegy ötödik bázisként emlegeti.

"Támogatunk minden vizsgálatot, a terápiás alkalmazásra irányuló kutatást" - mondta Jeremy Pearson professzor, a projektet segítő British Heart Foundation igazgatóhelyettese. "Tudjuk, hogy sok gén szerepet játszik a szívelégtelenségben. Eredményeink kapcsolatot teremtenek a genom és a betegség között" - fűzte hozzá a cikk vezető szerzője, a Cambridge-i Egyetem kutatója, Dr. Mehregan Movassagh.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés