Stresszes az élete? Igyon kakaót!

Újabb jó hír a csokoládé szerelmeseinek: a Swinburne Műszaki Egyetem legújabb kutatásából az derül ki, hogy a keserű csokoládéban lévő polifenolok nyugodtabbá és elégedettebbé teszik a fogyasztókat.

A növényekben természetesen előforduló polifenolok az emberi étrend alapvető összetevőinek számítanak. Ezek a vegyületek a kutatások szerint csökkentik a számos betegséggel összefüggő oxidatív stresszt, ráadásul jótékony pszichológiai hatást is gyakorolhatnak.

"A csokoládé a közhiedelem szerint is javítja a kedélyállapotot" - számolt be a kutatás vezetője, Matthew Pase. "Klinikai kísérletünk elsőként bizonyította a kakaóban lévő polifenolok pozitív hatását a hangulatra."

A randomizált kísérletben 72 negyven és hatvanöt év közötti férfi és nő vett részt. Az első csoport 500 mg kakaó polifenolt tartalmazó keserű csokoládé turmixot, a második 250 mg kakaó polifenolt tartalmazó keveréket, a harmadik pedig 0 mg polifenolt tartalmazó csokoládéturmixot kapott. Az italokat teljesen egyforma csomagolásban kapták, így sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudhatták, melyik kezelésben részesültek az egyes alanyok.

A résztvevők 30 napon keresztül naponta egyszer fogyasztották a számukra előírt italt. Harminc nap elteltével a magas dózisú kakaó polifenol tartalmú keveréket fogyasztók nagyobb nyugodtságról és elégedettségről számoltak be, mint a másik két csoport tagjai. A kutatók ugyanakkor nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a kakaó polifenolja jelentősen javítaná a kognitív teljesítményt. Ráadásul csak a legnagyobb mennyiségű (napi 500 mg) polifenolt fogyasztók számoltak be jelentős pozitív hatásról, a közepes mennyiséget (napi 250 mg-ot) fogyasztók már nem tapasztaltak szignifikáns jótékony hatást.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)