Sosem volt még ekkora az ózonlyuk

Az Antarktisz fölötti sztratoszférában kialakult abnormálisan meleg hőmérséklet drámai mértékben korlátozta az ózonveszteséget szeptemberben és októberben. Ennek az lett az eredménye, hogy 1982 óta most mérték a legkisebb méretű ózonlyukat - közölték az amerikai Nemzeti Légkör- és Óceánkutató Hivatal (NOAA) és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói.

Váratlan dolog történt az ózonlyukkal - részletek!

Az évente kialakuló szezonális ózonlyuk szeptember 8-án érte el a legnagyobb kiterjedését - 16,4 millió négyzetkilométert -, azóta viszont kevesebb mint 10 millió négyzetkilométeresre zsugorodott - olvasható a jelentésben. Azokban az években, amelyeket átlagos időjárási körülmények jellemeznek, az ózonlyuk mintegy 20 millió négyzetkilométerre nő. Az elmúlt 40 évben harmadszor fordul elő, hogy a meleg hőmérsékletek korlátozták az ózonveszteséget. Az ideihez hasonló időjárási mintázatok az Antarktisz sztratoszférájában 1988-ban és 2002-ben eredményeztek igen kisméretű ózonlyukakat.

ózon, ózonlyuk, Föld, légkör
Kevesebb mint 10 millió négyzetkilométeresre zsugorodott az ózonlyuk. Fotó: iStock

Fokozatosan zárul be a lyuk

"Fontos megjegyezni, hogy amit az idén látunk, az a sztratoszféra melegebb hőmérsékleteinek eredménye. Nem annak a jele, hogy a légköri ózon hirtelen a gyarapodás gyors útjára lépett" - magyarázta Paul Newmann, a NASA Goddard Űrközpontjának vezető kutatója. Október 16-án az Antarktisz fölötti ózonlyuk még mindig kicsi, de stabil volt. A kutatók szerint a következő hat hétben fog fokozatosan bezárulni. Az ózonlyuk eddigi legnagyobb - mintegy 30 millió négyzetkilométeres - kiterjedését 2000-ben jegyezték fel. A lyuk általában szeptemberben és októberben tágul a legnagyobbra, december végén pedig eltűnik - egészen az északi féltekén beköszöntő tavaszig.

A földfelszín felett nagyjából 20-30 kilométeres magasságban húzódó ózonréteg elnyeli a Napból érkező káros ultraibolya-sugárzás jelentős részét, segítséget nyújtva ezzel a leégés és a bőrrák elleni védekezésben. Az ultraibolya-sugárzás a felelős továbbá a növények és planktonok károsodásáért is.

A NASA és a NOAA műholdakkal méri az ózonlyuk nagyságát. A NOAA Antarktiszon szolgáló személyzete ózonmérő szondákkal időjárási ballonokat is használ a pontos mérés érdekében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)