Soha többé bőrrák - új eszköz segít a diagnózisban

Izraeli kutatók egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel könnyedén diagnosztizálhatók a szabad szemmel nem látható bőrdaganatok, köztük a melanóma (festékes bőrrák) is.

A bőrgyógyászok és plasztikai sebészek jellemzően szabad szemmel, megjelenésük alapján diagnosztizálják a bőr daganatait, csak ritkán használják az erős nagyítót tartalmazó dermatoszkópot. Az OSPI (optikai spektro-polarimetriás vizsgálat) névre keresztelt eszköz a szervezetre ártalmatlan infravörös sugarakat használ, segítségével pontosan meghatározhatók a daganat határai és tovaterjedése is. A kezdeti kipróbálás során az eszköz összesen 73 elváltozástípust azonosított, amelyek közül néhány rosszindulatúnak bizonyult.

"Ez egy nagyon izgalmas felfedezés, mivel úgy tűnik, hogy a mikroszkópikus daganatokat is azonosítani tudjuk a bőr rétegeiben" - mondta el Ibrahim Abdulahim professzor, a Ben-Gurion Egyetem Mérnöki Kara Elektro-optikai Tanszékének vezetője. - "Az OSPI továbbfejlesztésével a jövőben más daganatok detektálására is képesek lehetünk."

Az anyajegyek vizsgálatakor a következő tulajdonságok jelezhetik a rosszindulatú elváltozásokat: aszimmetria, szabálytalan szélek, több szín, 5 milliméternél nagyobb átmérő és a bőr felszínéből történő kiemelkedés. Az Amerikai Onkológiai Társaság adatai szerint évente több, mint egymillió esetben diagnosztizálnak bőrrákot, a legtöbb halálozást a melanóma okozza. Az elmúlt években Izraelben is növekedett az esetek száma.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: