Rossz a memóriája? Szorítsa ökölbe a kezét!

Amerikai pszichológusok azt állítják, hogy a jobb kéz 90 másodperces ökölbe szorítása az emlékek létrehozásában, a bal kéz ugyanezen mozdulata pedig az emlékek visszahívásában segít.

A PLOS ONE szakfolyóiratban közzétett kísérletben a Montclair Állami Egyetem kutatói Ruth Propper vezetésével 50 felnőtt tudott jobban visszaemlékezni egy hosszú listán felsorolt szavakra, amikor ezeket a mozdulatokat végezték. A kutatók úgy vélik, hogy a kéz ökölbe szorítása olyan agyi területeket aktiválhat, amelyek az emlékek feldolgozásával állnak összefüggésben. Bizonyos testmozgásokkal tehát az agyműködés ideiglenes megváltoztatása révén javítani lehet a memóriát.

"Ha közvetlenül az információk tanulása előtt ökölbe szorítjuk a jobb kezünket, és közvetlenül az információk felidézése előtt ökölbe szorítjuk a bal kezünket, azzal javíthatjuk a memóriánk működését" - számolt be Dr. Propper.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a jobb kéz ökölbe szorítása a bal agyféltekét, a bal kéz ökölbe szorítása pedig a jobb agyféltekét aktiválja. Ez az érzelmekkel hozható összefüggésbe: a jobb kéz ökölbe szorítása például a boldogsággal vagy haraggal, a bal kézé pedig a szomorúsággal vagy a szorongással. Az emlékek feldolgozásához a szakértők szerint mindkét agyféltekét használjuk: a balt az emlékek kódolásához, a jobbat pedig az emlékek felidézéséhez.

A kutatás további részében azt fogják vizsgálni, hogy a kéz ökölbe szorításával más mentális folyamatok is javíthatók-e, például a verbális vagy térbeli készségek, illetve a szavak mellett a képek és helyek memorizálása is. Az eredmények igazolásához azonban több résztvevővel végzett, nagyobb szabású kísérletekre lesz szükség.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: