Röntgen, CT, PET - a kevesebb néha több

A rák diagnózisának felállításakor fontos az orvosnak, hogy a betegről annyi információt gyűjtsön be, amennyit csak lehetséges. De ki gondolná, hogy az elérhető információk egy részének figyelembe nem vétele pontosabb diagnózishoz vezethet?

A Rice Egyetem és a Texasi Egyetem Dr. Anderson Rákközpontjának munkatársai a tüdő és más mellkasi daganatok diagnózisának felállításában használt eljárások hatásfokát vizsgálták. A The Journal of Nuclear Medicine múlt havi számában megjelent tanulmányban a munkacsoport, melyet az ötödéves hallgató Guoping Chang vezetett, egy amplitúdó súlyozó technikát ír le, melynek segítségével az orvosok tisztább képet kaphatnak arról, a daganat az alkalmazott kezelésre miként válaszol.

A PET/CT-berendezés kombinálja magában a kétféle technikát: a CT (computer tomográf) háromdimenziós felvételeket készít a testen belül, míg a PET (pozitron-emmissziós tomográf) a radioaktívan jelzett kontrasztanyag eloszlásán keresztül méri az egyes szövetek anyagcsere-aktivitását. A két technika együttesen nemcsak a tumor helyét határozza meg, hanem képet ad arról is, a daganat jó-, vagy rosszindulatú. Azonban az alkalmazást korlátozza, hogy míg a CT viszonylag gyorsan készít képeket, addig a PET számára egy felvétel legalább három percet igényel, amit zavar a beteg légzőmozgása.

"Chang a felvételek elemzéséhez egy súlyozó módszert talált ki, melynek segítségével a légzőmozgás kiszűrhető" - mondta Chang témavezetője, Osama Mawlawi, egyetemi docens.

Az új módszer során a beteg mellkasához egy hajlékony pántot rögzítenek, mely folyamatosan figyeli a légzési ciklust. A PET működése során az eszköz egy szűrőt generál, mely meghatározza, hogy a mérés során milyen pontokat szabad figyelembe venni. A program automatikusan összehasonlítja az eredményeket a CT-felvételekkel.

Mawlawi elmondása szerint az új eljárás élesebb képet szolgáltat, segít meghatározni az elváltozás jó-, vagy rosszindulatú, illetve segít az orvosnak annak megítélésében, az alkalmazott terápia használ-e, vagy sem. Ráadásul a betegeknek légzésüket tudatosan nem kell a vizsgálathoz igazítani, ami kényelmesebbé teszi annak kivitelezhetőségét.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső