Rákkeltőek a zöldségek és a müzlik?

Egy új tanulmány megkérdőjelezi, vajon tényleg hasznosak-e a daganatok elleni harcban a sok zöldségben és a teljes kiőrlésű gabonában megtalálható antioxidánsok - mivel ezek segíthetik a rákos sejtek túlélését is.

Korábban úgy gondolták, hogy az antioxidánsokkal megelőzhető a DNS károsodásait okozó szabadgyökök képződése és így a daganatok kialakulása.

Az indianai Notre Dame Egyetem kutatója, Zachary Schafer és a Harvard Egyetem Orvosi Karának csapata emberi emlősejteken végzett kísérletek során azt találta, hogy a szabadgyökök rákot okozó szerként viselkedtek és védelmet nyújtottak olyan sejtek számára, amelyek különben elpusztultak volna. Ezek a sejtek azután szaporodni kezdtek és elrákosodtak. A kutatók modellezték az emberi sejtek növekedését és míg normál esetben egyes sejtek leváltak a váztól és elhaltak, egy rákos gén bevitelével ez nem történt meg. "Ez történik az emlőrák korai szakaszában" - magyarázta Schafer.

A normál esetben levált sejteket a szabadgyökök károsították, mivel nem termeltek eleget a fontos energiamolekulából, az ATP-ből. Amikor ezekhez a sejtekhez antioxidánsokat adtak, hogy kivédjék a szabadgyökök hatását és fokozzák az ATP-termelést, kiderült, hogy az antioxidánsok a rákos génhez hasonlóan viselkedtek: a levált sejtek nem pusztultak el. A rákos gén is helyreállította a sejtek ATP-termelését. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy mivel ez egy laboratóriumi kutatás, egyelőre semmi következménye nincs a daganatos betegek számára.

A cikk a Nature folyóirat online számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció