Rákgyógyítás - borral

A diagnózis felállítását megelőzően bort fogyasztó non-Hodgkin limfómás betegeknél csökkent a kiújulás és a halálozás kockázata - állítja egy tanulmány, amely a világon először azonosította ezt az összefüggést.

A kutatók több, mint 500 non-Hodgkin limfómában szenvedő nőt vizsgáltak és összességében azt találták, hogy akik a diagnózist megelőzően bort fogyasztottak, azoknál 76 százalékos volt az ötéves túlélés, szemben a bort nem fogyasztók 68 százalékával. A kiújulás nélküli ötéves túlélés a borivóknál 70 százalék, a többieknél 65 százalék volt.

A Yale Egyetem Közegészségügyi Kara kutatóinak további elemzéséből kiderült, hogy a diagnózisukat megelőzően 25 évig bort fogyasztóknál 25-35 százalékkal csökkent a kiújulás, a másodlagos tumorok, illetve a halál kockázata.

A borfogyasztás és a javuló kilátások közötti legszorosabb összefüggést a diffúz nagysejtes B-sejtes limfóma esetében írták le. Összességében náluk 40-50 százalékkal csökkent a kiújulás, a másodlagos tumorok és a halál kockázata, miközben a 25 éve bort fogyasztók rizikója körülbelül 60 százalékkal volt alacsonyabb. A sör és a tömény szesz fogyasztása a kutatók szerint nem járt semmilyen jótékony hatással. Az eredményeket kedden adták elő az Amerikai Rákkutató Szövetség (AACR) éves gyűlésén, Denverben.

Mielőtt bármilyen javaslatot tennének, az eredményeket reprodukálni kell, azonban a tanulmány további bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a mérsékelt borfogyasztás előnyös hatásokkal bír az egészség szempontjából, írta a tanulmány vezető szerzője, Xuesong Han doktorandusz.

"Ez a következtetés vitatott, mivel a mértéktelen ivásnak negatív hatása van a társadalomra és az egészségre, és nehéz definiálni, mit nevezünk mérsékeltnek és mit mértéktelennek. Azonban folyamatosan keressük a bor és a kedvező hatások közötti összefüggést a különböző daganatok esetében" - mondta el Han az AACR sajtóközleményében.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció