Profik mondják: így javíthatunk életünkön 2017-ben

A szólást ugyan mindenki ismeri, hogy az idő pénz, de a legtöbbünk mégsem szokta pontosan beosztani az életét. Szakértők szerint nem kell katonás rendben élnünk, de a rendelkezésünkre álló idő jobb kihasználása nagyot javíthat az életminőségünkön. Íme, néhány tipp a profiktól.

Az életminőség javítása nem feltétlenül csak a helyes étkezésről, a több testmozgásról vagy a stressz elkerüléséről kell, hogy szóljon. Vannak további hatékony módszerek is, például az időveszteség megszüntetése, amely hatalmas könnyebbséget okozhat a napi életvitelben. Dan Ariely , a Duke Egyetem pszichológia és viselkedés-gazdaságtan professzora például azt javasolja, hogy kössük össze azt, amit szeretünk, azzal, amit el akarunk érni. Mondjuk a kávézást a munkakezdéssel. Így szinte feltételes reflexszé válik, hogy az első csésze felhörpintése közben nekiálljunk a feladataink elvégzésének. Következésképpen nem veszik el az idő a halogatás miatt. Mi is haladéktalanul folytatjuk a tanácsok felsorolását, az olvasásukhoz kávé sem szükséges feltétlenül.

time management
Gyakran úgy érezzük, hogy semmire sincs időnk. Az időcserepek összegyűjthetők

Tanúsítsunk több együttérzést!

Brigid Schulte, a Better Life Lab New America életviteli tanácsadó szervezet vezetője szerint az együttműködés javításának fontos eszköze, hogy több együttérzést, megértést tanúsítunk a környezetünkben lévő emberek, például a munkatársaink iránt. Nem mindenkinek van tökéletes napja, lehetnek körülöttünk olyanok, akik kissé szétszórtak, dekoncentráltak a különféle hatások miatt. Lehet, hogy egyszerűen csak túlterheltek. Azzal biztosan nem segítünk, ha növeljük rajtuk a nyomást, a megértés ilyen esetekben sokkal erősebb eszköz. És magunk sem kell, hogy a tökéletességet hajszoljuk. A mások iránti együttérzés lehetővé teszi, hogy ne merevedjünk bele egy ilyen szerepbe.

Legyen a feladat megvalósítása szükségszerűség!

Steve Levinson klinikai pszichológus szerint olyan helyzeteket kell teremteni kreatív gondolkodással, amely bizonyos feladatok elvégzését szükségessé teszi. Ő például azzal vette rá magát a napi testmozgásra, hogy a konditeremben hagyta az egyetlen dezodorát. Ha használni akarta be kellett mennie érte az edzőterembe. S ha már ott volt, akkor nekiállt a gyakorlatoknak is. Ezzel alakította ki, hogy az edzés napi szükségletté váljon.

Készítsünk 15 perces listát!

Carson Tate munkaszervezési specialista szerint az apró elvesző idők összeadódnak, s végül nagy veszteséget szenvedünk az időcserepek kihasználatlansága miatt. Ezért érdemes összeszedni azokat a feladatokat, amelyeket el lehet végezni 15 perc vagy rövidebb idő alatt, és beilleszteni a napi beosztás mellé. Amikor olyan helyzet áll elő, hogy nincs mit tenni - például hamarosan kezdődik egy értekezlet, s nagyobb dologba emiatt már értelmetlen belefogni -, akkor előkapható a lista, s pár feladat elvégezhető a malmozás vagy a céltalan netes szörfözés helyett.

Védjük meg a gondolkodásra szánt időnket!

Cal Newport, a Georgetown Egyetem számítógép-tudományi docense hívja fel a figyelmet, hogy a hatékony munkához időnként elmélyült gondolkodásra van szükség. Ezért ha az egész napunkat értekezletek töltik ki, nem marad időnk átgondolni a problémákat, amelyekkel foglalkozunk, vagy amelyeket meg kell oldanunk. Így eleve úgy kell összeállítani a programunkat, hogy az elfoglaltságot jelezzük, ha a gondolkodási időnk terhére akarnak belerángatni egy programba.

Az azonnali cselekvés percei

Gretchen Rubin időszervező szakértő szerint ha bármilyen feladat úgy néz ki, hogy egy perc alatt elkészül, akkor azonnal végezd el.

Az "egyperces szabály" képes átalakítani az életünket. A kabátunk levetése közben is elolvashatunk egy rövid levelet, vagy feljegyzést. Lehallgatható egy telefonüzenet vagy elolvashatók a chat bejegyzések. Felírható egy emlékeztető egy post it-re, stb.

Ez a módszer nyugodtabbá és energikusabbá tesz, nem marad olyan érzésünk, mintha állandóan le lennénk maradva, vagy görgetnénk magunk előtt a feladatokat. Ez komoly hangulatjavító és energiamegőrző erő.

Az elvégzendő dolgok listájának rendszerezése

Laura Vanderkam munkaszervezési szakíró arra hívja fel a figyelmet, hogy a feladataink súlya nem egyenlő, és a sürgősségük sem egyforma. A fontosság és a sürgősség alapján szokás általában kialakítani a prioritáslistát. Azt javasolja azonban, hogy a priorizálást egy másik koordinátarendszerben kezdjük. A feladatokat a következők szerint csoportosítsuk: karrier , kapcsolatok, én. A feladatokat lehetőleg egy hétre át kell gondolni, s ezzel az életünkben az uralmat átveheti a káosztól a kiegyensúlyozottság.

A feladatokat egyeztetni kell az energiaszintünkkel!

Ron Friedman pszichológus szerint az emberek többsége nem igazán jó abba, hogy hirtelen képes legyen felszívni új információkat. A nap során pedig ingadozik a kognitív teljesítményünk . Ahogy fáradunk, egyre kevésbé akarunk előre nem tervezett dolgokkal találkozni. Ha ez így van, akkor tervezni kell, átgondolni előre a napot, s akkor elvégezni a nehezebb dolgokat, amikor még fittebbek vagyunk, s a napon belül hátrébb sorolni a kisebb erőfeszítést kívánó teendőket.

Kezdjük az új évet üres postaládával!

Alexandra Samuel, a közösségi kommunikáció szakértője szerint érdemes év elején az e-mail szűrés szabályait hatékonyabbá tenni, s csak azokat a leveleket magunkhoz engedni, amelyek tényleg fontosak. Hajlamosak vagyunk ugyanis mindenféle hírlevélre előfizetni, s az év folyamán valóságos levéláradatot szabadítunk magunkra, aminek a törölgetése, vagy ignorálása is sok időt vesz igénybe. Amit pedig mégis meg akarunk tartani, azt a dedikált mappákba kell irányítani. Ez az év elején egy kis munka, de nagy hasznot hoz az esztendő egészében.

A különböző statisztikák és a népesség nyilatkozatai alapján Dánia a legboldogabb ország a Földön - és ennek nemcsak szociológiai okai vannak. Egy most megjelent kutatás szerint minél közelebb van egy nemzet géntérképe a dánokéhoz, annál elégedettebb lesz. Részletek!

Három cél minden reggel

Chris Bailey termelékenységi szakíró szerint a hatásos munkavégzéshez egy reggeli rítus alaposan hozzásegíthet. Érdemes elgondolkodni minden reggel, hogy a mai nap során mi volna az a három dolog, amit szeretnénk, hogy teljesüljön. Ez arra kényszerít, hogy pár perc alatt átgondoljuk a napot, és beosszuk a figyelmünket és energiánkat. A napi gyakorlatot ki lehet terjeszteni hosszabb időre, s megfogalmazható három szándék arról, hogy minek kell teljesülnie az adott hónapban vagy évben.

Időablakok az e-maileknek

Jocelyn Glei kommunikáció-menedzsment szakértő szerint az egyik legmegterhelőbb dolog az e-mailek állandó ellenőrzése. Ezért el kell szakadni ettől a gyakorlattól, és meghatározni azokat az idősávokat, amikor az e-mailekkel foglalkozunk. Ha túl sok e-mail gyűlik fel a postaládában, akkor egy idő után meg kell rostálni őket, de az időablak módszer mellett mindenképpen érdemes kitartani, hogy ne váljunk ismét a postafiókunk rabjává . Ha így teszünk, akkor kutatások bizonysága szerint boldogabbak és hatékonyabbak leszünk.

Forrás: The Independent

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra