Parkinson kór fenyegeti a rosszul alvókat

Akadnak szép számmal olyan emberek, akik ordibálnak, törnek-zúznak, rúgnak-ütnek, kikelnek az ágyból és futnak, miközben alszanak. Náluk nagyobb a neurodegeneratív betegségek kialakulásának esélye.

Alvásunk több fázisból áll, a REM fázis a gyors szemmozgások (Rapid Eye Movement) szakasza. A legtöbb ember esetében az izmok gyakorlatilag lebénulnak az alvás ezen időszakában. Az úgynevezett REM-alvászavarban (IRBD) szenvedők izmai azonban reagálnak az agyból érkező jelekre és aktívak az alvás során is.

Új központi idegrendszeri monitorozási technikák révén azonban megállapítható, mely REM-alvászavartól szenvedő páciens esetében van esély neurodegeneratív betegség kialakulására. Egy nemzetközi tudóscsapat Alex Iranzo de Riquer vezetésével a spanyolországi Barcelona ideggyógyászati klinikáján végzett vizsgálatokat, eredményeiket a Lancet Neurology októberi számában jelentették meg.

Vizsgálataik során 43 IRBD-s páciens figyeltek meg, akiknél rendszeresen végeztek agyi szkennelést a kezdetektől fogva, és 2,5 év múlva egyeseknél már diagnosztizáltak rendellenességeket. 27 páciensnek (67%) voltak abnormális szkennelési eredményei már a tanulmány kezdetekor. A teszt dopamintovábbítást érintő problémákat mutatott az agynak azon a részén, amely rendellenesen működik a Parkinson-kórtól szenvedők esetében is.

Az abnormális eredményeket mutató páciensek 30 százalékánál alakult ki később neurodegeneratív betegség: öt páciensnél Parkinson-kór, négynél demencia, egynél pedig egy mozgást, egyensúlyt és egyéb képességeket is érintő, ún. multiszisztémás atrophia (MSA). A normális agyi működést mutató páciensek a későbbiekben is egészségesek maradtak.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az IRBD a neurodegeneratív betegségek, többek közt a Parkinson-kór egyik "jövendőmondója". Azt viszont, hogy mely IRBD betegek esetében fog kialakulni, nem lehet megmondani. Az azonosítás segíthet a tudósoknak, hogy megértsék, hogyan alakul ki a betegség, és hogy a megfelelő kezelést már a korai szakaszban elkezdhessék.

A kutatók úgy gondolják, hogy azok az eltérések az agyban, amelyek egy Parkinson-kóros esetében láthatóak a monitorozás során, ugyanúgy előfordulnak az IRBD-sek esetében is, és ezáltal segíthetnek azonosítani azokat a pácienseket, akiknél rövidtávon nagyobb az esély a degeneratív betegségek kialakulására. Az eredmények megmutatták, hogy az agyi monitorozási technikák lehetővé teszik az REM-betegeknél a neurodegeneratív betegségek kialakulásának korai felismerését.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő