Óvatosan a téli nyaralással!

Jótékony, ám veszélyes is lehet a télből nyárba típusú utazás az idősebbek számára. Azok az idősebbek, akik télen a hideg elől menekülve délre utaznak, sokszor már a melegebb klíma gondolatától jobban érzik magukat. Nem árt azonban az óvatosság.

A szabadban és a társaságban eltöltött idő javítja a hatvanöt év feletti utazók hangulatát, véli Barbara Resnick, az Amerikai Geriátriai Társaság tagja, és a baltimore-i Marylandi Egyetem Ápolóképzőjének professzora. A melegebb éghajlaton eltöltött tél kétségtelenül segíthet a depresszió rizikójának csökkentésében. A hangulatjavító hatáson kívül a déli telelés egyéb előnyökkel is jár. Melegebb időjárás mellett javul például az asztmás betegek állapota. Emellett az arizonai vagy floridai telelés a jeges járdán való elcsúszás veszélyét is nagymértékben csökkenti. Az idősek esetében a combnyaktörés és más sérülések hátterében rendszerint az elesések állnak.

Resnick szerint azonban nem árt odafigyelni a napozásra, mivel a korosodással együtt a bőr egyre érzékenyebbé válik. Különösen a bőrrákból kigyógyult időseknek kell vigyázniuk a napon. Melegben gondolni kell a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is. Nem szabad elfeledkezni természetesen a hőgutáról sem, mely akár halálos testhőmérséklet-emelkedéssel is járhat. A nyaralás idején az időseknél sem kizárt a jó hangulatnak köszönhető nem biztonságos szexuális együttlét, vagy a túlzott alkoholfogyasztás. Mindezen kockázatokat azonban egyszerű elkerülni, mondja Resnick. Naptej, kalap, napszemüveg és hosszú ujjú viselésével máris sokat tehetünk. Egyes gyógyszerek - mint például az antibiotikumok - érzékenyítik a bőrt a napsugárzásra, ezekkel kapcsolatban ki kell kérni a háziorvos tanácsát. A bőséges folyadékfogyasztás (napi 6-8 pohár) szintén lényeges. A víz mellett szóba jöhetnek a gyümölcslevek, limonádék, sportitalok, ám kerülni kell a koffeintartalmú innivalókat. Érdemes ismerni a kiszáradás tüneteit (szájszárazság, csökkent vizeletmennyiség, lomha mozgás). A gutaütés tünetei a szédülés, fejfájás, emelkedett testhő és száraz bőr. Idősek esetében ilyen panaszok esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés