Óvatosan a szív-CT-vel!

Bár az ionizáló sugárzás okozta rák kockázata nem számottevő, az Amerikai Kardiológusok Szövetsége (AHA) szerint nem árt óvatosnak lenni a szív-CT-vel, jelent meg a Circulation februári számában.

Ionizáló sugárforrást jelentenek a röntgensugárral működő diagnosztikus vizsgálatok, mint például a CT (computeres tomográfia), vagy az angiogáfiás vizsgálatok, illetve a nukleáris medicinában alkalmazott módszerek. Az AHA legfrissebb ajánlása alapján az ionizáló sugárral működő módszerek alkalmazását a szívbetegségek diagnosztikájában alaposan meg kell fontolni, és klinikai vizsgálatokban is csak akkor alkalmazni, ha az a betegnek egyértelműen hasznára válik. Nem szabad azonban lemondani az orvosilag indokolt esetekben a vizsgálatról a viszonylag jelentősebb sugárdózis miatt. Alaposan át kell nézni a beteg dokumentációját, hogy elkerülhető legyen a képalkotó vizsgálatok felesleges ismétlése. Az alacsony rizikójú csoportba tartozó tünetmentes betegeknél nem ajánlott a radionuklid-stressz teszt és a szív-CT rutinszerű alkalmazása.

Ha mégis ionizáló sugárzással működő vizsgálatra van szükség, minimálisra kell csökkenteni a beteget érő sugárdózist a képminőség biztosítása mellett. Az AHA szerint az ellenőrizhető és szabályozható források közül az orvosi célú sugárterhelés a legnagyobb az Egyesült Államokban. A felelősség az azt elrendelő orvost terheli. 2006-ban az orvosi célú sugárdózis felét a CT-vizsgálatok tették ki. A röntgent alkalmazó orvosi képalkotó vizsgálatok használata évente 5-10 százalékkal nő.

2005-ben a nukleáris medicina vizsgálatok 57 százalékát kardiológiai céllal végezték. A beszámoló szerzői azonban hangsúlyozták, hogy az orvosi célú sugárterheléssel járó emelkedett rákrizikó nem jelentős. A koszorúér-angiográfia esetében például 1000-ből 0,5 a rákos halálozás élettartamra vonatkoztatott kockázata. Ez sokkal alacsonyabb, mint a rákos halálozás egyébként (1000-ből 212), vagy a passzív dohányzás következtében kialakuló rák miatti halálesetek száma (1000-ből 10).

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció