Összefügg az álmatlanság az öngyilkos gondolatokkal

Az új kutatás megerősíti az álmatlanság és az öngyilkos gondolatok összefüggését, és kimutatja, hogy ezt a kapcsolatot az alvásról és a rémálmokról kialakult téves hiedelmek közvetítik.

Az eredmények arra utalnak, hogy az egyes alvászavarok célzott értékelése és kezelése csökkentheti az öngyilkosság kockázatát a depressziós tüneteket mutató betegekben.

"Az álmatlanság és a rémálmok, amelyek gyakran összekeverednek és együtt járnak, az öngyilkosság ismert kockázati tényezőinek számítanak" - magyarázta a tanulmány szerzője, Dr. W. Vaughn McCall, a Georgia Regents Egyetem kutatója. "Azt viszont nem tudjuk pontosan, hogyan járulnak hozzá az öngyilkossághoz. A mostani kutatás ismét megerősítette ezt az összefüggést, és hozzátette az alvással kapcsolatos reménytelenség érzését is, amely független minden más reménytelenség típustól, a személyes kapcsolatokat és a karriert illető reményvesztettséget is beleértve."

A februári számában megjelent tanulmányhoz pszichometriai teszttel vizsgálták 50 depressziós beteg mentális egészségét. A résztvevők ötvenhat százaléka már legalább egyszer követett el öngyilkosságot. Az eredmények alapján az derült ki, hogy a résztvevők átlagosan az álmatlanság közepes fokú tüneteitől szenvedtek. Bár a reménytelenség összefüggésben állt az öngyilkossági gondolatokkal, nem függött össze azonban jelentős mértékben az álmatlansággal, a tévhitekkel vagy a rémálmokkal.

Mindhárom alvási változó összefüggésben állt viszont az öngyilkossági gondolatokkal . A mediációs elemzés azt mutatta, hogy ha az álmatlanságot és az öngyilkossági gondolatokat elszigetelten vizsgálták, az álmatlanság - a várakozásnak megfelelően - az öngyilkossági gondolatok prediktorának számított. Amikor azonban a zavaró álmokat, a rémálmok súlyosságát, a tévhiteket és a téveszmék súlyosságát is beleszámították a statisztikai modellbe, az álmatlanság már önmagában nem állt összefüggésben az öngyilkossági gondolatokkal.

"Úgy látszik, hogy az álmatlanság a reménytelenség egy nagyon jellegzetes típusához vezethet, és a reménytelenség önmagában is az öngyilkosság erőteljes előjelének számít" - magyarázta McCall. "Ez azért érdekes, mert azt jelenti, hogy az öngyilkos gondolkodás újabb prediktorát fedeztük fel."

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: