Őssejtekkel a kopaszság ellen

Amerikai kutatók bejelentették, hogy hamarosan elérhetővé válhat egy olyan kezelés, amely őssejtek segítségével növeszti újra a hiányzó vagy haldokló hajhagymákat.

A kutatóknak eddig nem sikerült elegendő mennyiségű hajhagyma-létrehozó őssejtet megalkotniuk ahhoz, hogy szemmel látható hajnövekedést érjenek el. A legújabb eredmény azonban megoldás lehet erre a problémára.

A őssejteket , amelyek regenerálódás során különböző típusú bőrsejtekké és szőrtüszőkké alakultak át. A kutatók azt remélik, hogy a módszert hamarosan az emberi haj újranövesztésére is fel lehet használni.

A kutatók dermális fibroblasztokhoz adtak hozzá három gént, majd a sejteket olyan őssejtekké alakították át, amelyek a szervezet bármely sejttípusává tovább tudnak fejlődni. Ezeket aztán egy olyan sejttípussá alakították át, amely létfontosságú a hajnövekedéshez. A szakértők kimutatták, hogy a sejtek növekedésének szigorú szabályozásával nagyszámú ilyen őssejtet lehet létrehozni. Az őssejteket ezután egyfajta egér bőrsejtek keverték, és immunhiányos egerekbe ültették be. Ezeknek az egereknek azért nyomták el az immunrendszerét, hogy szervezetük ne lökje ki a beültetett graftot.

Új remény kopaszság ellen? (Fotó: Europress)

Az eredmények azt mutatták, hogy a sejtek egy működő külső réteget és szőrtüszőket hoztak létre, hasonlókat az emberekéhez.

Dr. Xiaowei Xu, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem kutatója így nyilatkozott az eredményekről: "Ez az első alkalom, hogy megfelelő mennyiségű epiteliális sejtet sikerült létrehozni, amelyek képesek kialakítani a szőrtüszők epiteliális összetevőit."

A szakértők úgy vélik, hogy ezek a sejtek többféle lehetséges felhasználást is lehetővé tesznek, többek között elősegíthetik a sebgyógyulást. A kezelést azonban még adaptálni kell emberi felhasználásra. A kutatók jelenleg újra tudják növeszteni a szőrtüszőket alkotó sejteket, az emberi bőrsejteket azonban nem. Dr. Xu elmondta, hogy amikor valaki kopaszodik, mindkét típusú sejtje megfogyatkozik. Az egyik jelentős problémát, a szőrtüsző epiteliális összetevőjének kérdését tehát sikerült megoldani, most azonban arra kell rájönni, hogyan lehet létrehozni új dermális papillasejteket.

Bár ez hajsűrűségtől is függ, de normális esetben az ember napi 80-100 hajszálat vesztünk el. Amikor pedig ennél több hajszál is kihullik, már kóros állapotról beszélünk. Fontos az is, hogy a hajvesztés mértékét mikor vizsgáljuk. Hajmosás után például a szokásosnál több szál hajat is elveszthetünk, ekkor ugyanis a mosás eltávolítja a kilazulófélben lévő szálakat is. Emiatt inkább napi átlagot kell nézni, és inkább a fésűn maradó szálakat kell iránymutatónak tekinteni. Ha ugyanis ezek száma meghaladja a 100-at, már kopaszodásról beszélhetünk.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: