Ópiummal kezelték a menstruációt

Korábban több olyan bódító hatású készítményt is alkalmaztak az orvosok a fájdalmak enyhítésére, amely napjainkban illegális kábítószernek minősül. Hosszú évszázadokig használtak például ópiumos tampont a menstruációs panaszokra.

Az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen fejlődött az orvostudomány, mai szemmel nézve pedig számos, korábban bevett gyógykezelés hajmeresztőnek tűnhet. Amit ma a kemény drogok kategóriájába sorolunk, azt korábban fájdalomcsillapításra írta fel az orvos: a 19. század első felében még helyi érzéstelenítésre alkalmazták például a kokaint, a heroint pedig köhögés elleni szirup formájában kapták a tüdőgyulladásban szenvedők. Az Index azt is megírta, hogyan használtak ópiumos tampont a menstruáció panaszainak enyhítésére.

Középiskolás testnevelés órákon mindig akad az osztályból egy-két lány, aki sápadtan félrehúzódva "felmentést kér", mert havi vérzése görcsös fájdalmat okoz. Miért járnak fájdalommal ezek a nehéz napok? Cikkünkben a válasz!

Az ókori Rómában és a 18. századi Amerikában is használták

Ahogy Drog ABC-nkben megírtuk , az ópiumot évezredek óta használja az orvostudomány fájdalomcsillapításra. Kábítószerként valószínűleg a 14. században kezdték el először alkalmazni, mivel eufórikus örömérzetet, békés, szemlélődő nyugalmat ad használójának. Hatását a benne lévő alkaloidoknak köszönheti, többek között morfint, kodeint, papaverint, noszkapint, narceint is tartalmaz. Általában pipából szívták el, illetve sok felhasználója por formájában inhalálta be, illetve teát is főztek száraz mákgumóból. Enyhíti a szorongásokat és "álmodozóvá" teszi a felhasználót, viszont a szervezet igen könnyen hozzászokik, a hatáshoz pedig egyre több és egyre gyakoribb anyagbevitelre van szüksége a használónak.

A menstruációs görcsök sokaknál igen intenzíven jelentkeznek
A menstruációs görcsök sokaknál igen intenzíven jelentkeznek

Az ópiumfelhasználás reneszánszát a 18. századi Amerikában élte, az egyik legnagyobb propagálója Samuel Bard, George Washington háziorvosa volt, aki előszeretettel ajánlotta hölgyeknek a menstruáció idejére az ópiummal és (az egyébként mérgező) nadragulyával átitatott tampon használatát. A szerrel a menzesz alatt érzékelhető, görcsös fájdalmakat és rosszullétet kívánta csillapítani az orvos. Az ópiummal átitatott tampon ötlete már akkor sem volt újkeletű, az ókori rómaiak is alkalmazták, a gyapjúdarabokat ezzel a szerrel preparálták, illetve mandulaolajat, mézet, csontvelőt és tengeri hagymát is alkalmaztak a panaszok enyhítésére.

Az ópiumos tampon sokáig népszerű volt, a 20. század elejéig fokozatosan szorították ki a kisebb ópium, de nagyobb alkoholtartalmú készítmények. Végül a ma is ismert, modern tampon teljesen felváltotta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra