Önt is érdekli, miért alszunk? Itt a válasz!

Az állatoktól az emberekig mindenkinek szüksége van egy jó éjszakai alvásra. A különböző elméletek szerint az alvás az agy működéséhez szükséges, ilyenkor fordítja vissza a szabadgyökök okozta károsodásokat a szervezet.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói új teóriával álltak elő: az alvás elsődleges funkciója az, hogy növelje az állatok "hatékonyságát és viselkedésük szabályozásával csökkentsen minden kockázatot". Az alvás a túlélés szempontjából rossz, mivel ilyenkor az állatok könnyebben válhatnak a ragadozók prédájává, illetve nem tudják gyakorolni a túléléshez szükséges tevékenységeket: az evést, a párzást, a családtagok gondozását, a veszély figyelését és a zsákmányra lesést. Ezért feltételezték, hogy az alvásnak valamilyen olyan szerepe van, amely az ébrenlét során nem kivitelezhető.

A vizsgálatokat kacsacsőrű emlősön, rozmáron és rövidcsőrű hangyászsünön végezték és kiderült, hogy maga az alvás rendkívül hasonló a számos fajnál, így növényeknél és egysejtűeknél is látható inaktív állapotra, holott sokuknak nincs is idegrendszere. Emellett számos állat képes folyamatos ébrenlétre, például a költöző madarak sokszor napokig repülnek alvás nélkül.

Emberben az alvás fő jellemzője, hogy úgy csökkenti a test és az agy anyagcseréjét, hogy közben azonnal tudunk válaszolni a környezet ingereire, például felébredünk a kisbaba nyöszörgésére, ugyanakkor átalusszuk a vihart. Ez megmagyarázhatja az alvásmintákban rejlő életkori különbségeket is. A fiatalabbak jobban alszanak, mert fokozott anyagcseréjük jobban lelassul alvás közben, és mert tudják, vigyáznak rájuk. Idősebb korban ez megváltozik, anyagcserénk lassul, és mi vigyázunk másokra.

A tanulmány a Nature Reviews Neuroscience folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció