Okoseszközök, melyekkel egészségesek leszünk

A fitneszpánt, a bluetoothos vérnyomásmérő nem luxuscikk már, a technológia fejlődésével elérhető árú termékké vált: elmagyarázzuk, melyik eszközt miért érdemes választania, és mire kell figyelnie a vásárlásnál.

Fitneszpánt

Az okosórák már évek óta velünk vannak, a néhány évvel korábbi funkciótlan, jobbára csak bejövő üzenetek jelzésére szolgáló, behemót karórákból olyan viselhető fitneszpántok jöttek létre, amelyek a bőr felőli oldalukra szerelt optikai szenzorokkal a pulzusunkat, a mozgásérzékelő szenzorok révén pedig a megtett lépések számát és azalvásminőségét is elég jó pontossággal tudják rögzíteni - bár egyelőre orvosi eszköznek még nem minősülnek.

A tavaly karácsony előtt boltokba került Honor Band 4-es fitneszpántot például bruttó 17 ezer forint körüli összegért lehet megvenni, és egyaránt használható androidos készülékekkel, valamint iPhone-nal. Használatához a Huawei Health nevű ingyenes alkalmazást kell telepíteni a telefonra, a pánt beállításait is ezen keresztül lehet elvégezni. A mérési eredmények a regisztráció után elérhető felhőtárhelyre kerülnek, így később másik telefonról is le tudjuk ezeket kérni.

A fitneszpántok az okosórák olcsóbb alternatívái
A fitneszpántok az okosórák olcsóbb alternatívái

Hasznos funkció, hogy az appban be lehet állítani, milyen pulzusérték esetén küldjön figyelmeztetést: például ha a nyugalmi pulzusunk tartósan percenként 100 felett van, megrezgeti a csuklónkat, és magyar nyelvű figyelmeztetést jelenít meg. És persze napi, heti, éves statisztikát vezet a pulzusunk alakulásáról, amit grafikonon is megjelenít, ezt pedig tovább is lehet küldeni. Arra érdemes figyelni, hogy a folyamatos pulzusmérést külön kell bekapcsolni az alkalmazásban csakúgy, mint a fejlettebb alvásmonitorozó funkciót - ez utóbbi bekapcsolása után valamelyest csökken az akkumulátoros üzemidő, de még így is elég több naponta tölteni a Band 4-est.

Bajt jelez, ha magas a nyugalmi pulzus Nyugalmi pulzusnak nevezzük a percenkénti szívverések nyugalmi állapotban mért számát. Amennyiben a nyugalmi pulzus túl magas, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Kattintson a részletekért!

Okos vérnyomásmérő

Mostanra már akár márkás, például Omron gyártmányú, bluetoothos vérnyomásmérőt is meg lehet venni 20-25 ezer forintért. Miért jó az okos vérnyomásérő? Mert az ingyenesen letölthető Omron Connect alkalmazás automatikusan eltárolja a mérési eredményeinket, a szisztolés és diasztolés értékeket, valamint a pulzust - tehát nem szükséges füzetben vagy Excel-táblázatban vezetni ezeket.

Az Omron M7 Intelli IT eszköze saját belső memóriával és képernyővel is rendelkezik, így nem szükséges minden egyes mérésnél a telefonhoz kapcsolódni, míg egyes régebbi vagy olcsóbb bluetoothos vérnyomásmérők csak telefon vagy táblagép képernyőjén tudnak értéket mutatni. Ez a típus a soron következő kapcsolódáskor a korábbi méréseket is átküldi a telefonnak. Ebben az alkalmazásban is lehet napi, heti és havi grafikonokat nézni a vérnyomásunkról, és ezt e-mailben is egyszerűen meg lehet osztani a kezelőorvossal. Ennek a készüléknek a további extrája, hogy tudja jelezni azt is, ha nem megfelelően helyeztük a karunkra a mandzsettát a méréshez.

Az okos vérnyomásmérő segít dokumentálni az eredményeinket
Az okos vérnyomásmérő segít dokumentálni az eredményeinket

Mobil EKG

Tavaly óta kapható a WIWE, egy magyar fejlesztésű, mindössze névjegykártya-méretű mobil EKG-készülék, amellyel bárhol klinikai szintű méréseket lehet végezni. A szívritmuszavar mellett az eszköz egyebek mellett képes előrejelezni a stroke és a hirtelen szívmegállás esetleges kockázatát is.

Ehhez mindössze le kell ülni, kézbe kell venni a kütyüt úgy, hogy hüvelykujjainkkal megfogjuk az előlapon lévő két érzékelőt, hátul pedig egyik ujjunk sem ér össze. A szívdiagnosztikai vizsgálatot nagyjából egy perc alatt végzi el a készülék, az eredményeket pedig három szekcióban listázza: az elsőben az EKG mérési eredmények olvashatók, a második a szívritmus szabályosságát, illetve az esetleges eltéréseket mutatja meg, míg a harmadik a kamrai heterogenitásról, vagyis a szívizmok működésének állapotáról ad tájékoztatást. Az eszköz emellett méri a pulzust, valamint jelzi a túl magas vagy túl alacsony véroxigén-szintet is, és orvosi segítség nélkül lehet használni.

A WIWE színkódokkal jelzi, hogy a mért értékek belül vannak-e az egészségügyi határértékeken: a zöld szín ideális értéket jelöl, a sárga kismértékű eltérést, a piros pedig nagymértékű eltérést mutat, és utóbbi esetben ajánlott szakorvossal felvenni a kapcsolatot, akinek a mérési eredményeket el is lehet küldeni az ingyenes WIWE alkalmazásból, amelyet iOS-re és Androidra lehet letölteni. A WIWE 87990 forintba kerül, de a magyar gyártó elég sűrűn hirdet akciókat a mobil EKG-ra, így jó időzítéssel akár húszezer forinttal olcsóbban is el lehet vinni az eszközt. A használathoz szükséges alkalmazásba több ember, így például családtagok, barátok is felvehetők, mert mindenki mérési eredményeit külön lehet tárolni, így egyetlen készülék akár egy egész családot is kiszolgálhat.

A névjegykártya-méretű mobil EKG-készülékkel bárhol klinikai szintű méréseket lehet végezni
A névjegykártya-méretű mobil EKG-készülékkel bárhol klinikai szintű méréseket lehet végezni

Szobai légtisztító berendezés

Ahogy azt korábban megírtuk, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) becslése szerint évente mintegy 4,3 millió ember hal meg a beltéri légszennyezettséggel összefüggő betegségek miatt világszerte. Ráadásul zsúfolt városi környezetben nem is lehet orvosolni a problémát csupán gyakori szellőztetéssel, pláne szmogriadós téli időszakban.

45-50 ezer forint körüli áron már HEPA-filterrel, aktívszén-szűrővel szerelt elektronikus, tehát a lakás levegőjét ventilátorral keringető tisztítót lehet vásárolni, a Sharp például több ilyen modellt is kínál itthon, amelyek közül mindig a szűrni kívánt helyiség mérete alapján kell kiválasztani a megfelelő teljesítményű modellt. Egy ilyen berendezés a poratkák mellett a penészspórák, baktériumok, vírusok, pollenek kiszűrésére használható, tehát használatával például az allergiás tünetek is csökkenthetők, de az influenzaszezonban is jó szolgálatot tesz fertőtlenítő hatásával. A Sharp gépeket felszerelik éjszakai, halk üzemmóddal, amelynek során a poratkákat semlegesítő beépített ionizátor azonban nem aktív, de a szűrőrendszer igen. A készülék szűrőjét használattól függően 1-2 évente kell cserélni 15-20 ezer forintos költséggel.

A légtisztító a poratkák mellett a baktériumok és pollenek kiszűrésére is használható
A légtisztító a poratkák mellett a baktériumok és pollenek kiszűrésére is használható

Okosmérleg

Az okosórához hasonlóan az okosmérleg is értelmetlen luxuscikként kezdte pályafutását, de fokozatosan egyre olcsóbb és olcsóbb lett, ma már 10-15 ezer forint körüli áron haza lehet vinni ilyen terméket. Természetesen egy ilyen mérleg leginkább fogyókúrázóknak vagy intenzíven edzőknek megtérülő befektetés, olyasvalakinek nem érdemes beruháznia rá, aki hetente egyszer méri majd le rajta aktuális tömegét. Egyes egyszerűbb modellek legfeljebb testtömeg-indexet (BMI) számítanak ki és gyűjtenek a telefonra, de már ennél okosabb típusok is kaphatók

A kínai Xiaomi Mi Body Composition Scale nevű mérlege is nagyjából ennyibe kerül, de ez a modell bioelektromos impedianciaanalízis (BIA) segítségével azt is meg tudja állapítani, hogy a rajta álló ember szervezetében milyen a víz, a zsír, afehérjeés az ásványi anyagok aránya. Ehhez nagyon enyhe erősségű, gyakorlatilag érzékelhetetlen elektromos áramot vezet a telepeiből az egyik láb meztelen talpán keresztül a testbe, míg a másik lábon keresztül az áram visszaérkezik a mérlegbe. A mért értékek révén pedig megállapítható az elektromos ellenállás, amely annál nagyobb, minél több zsír van a testünkben: ha a testzsír aránya alacsonyabb, akkor az ellenállás is. Algoritmusai és az előbbi megoldás kombinálásával a mérleg meg tudja határozni a testben lévő víz mennyiségét, a zsigeri zsírt és az adott személy csonttömegét is. Ezen adatokat Bluetoothon tudja továbbítani a gyártó alkalmazásának, ahol folyamatosan nyomon követhető az alakulásuk, ami nagyon hatásosan segít nyomon követni a diéta vagy edzés hatásosságát.

Az okosmérleg a testünkben lévő víz és ásványi anyagok mértékét is meg tudja állapítani
Az okosmérleg a testünkben lévő víz és ásványi anyagok mértékét is meg tudja állapítani

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)