Ők az orvosi Nobel-díjasok idén

A "napi biológiai óra" működésének kutatásáért vehette át az idei orvosi-élettani Nobel-díjat három amerikai tudós.

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash és Michael W. Young érdemelte ki 2017-ben az orvosi-élettani Nobel-díjat. A három amerikai tudós az élőlényekben működő biológiai óra feltérképezéséért érdemelte ki a rangos elismerést. A hírt a Nobel-alapítvány jelentette be Stockholmban, a Karolinska Intézetben.

Mi a jet lag? A jet lag egy cirkadián ritmust érintő rendellenesség, amely akkor jelentkezik, ha olyan helyre utazunk, amely jó néhány időzónával arrébb fekszik, mint a hely, ahonnan elindultunk. Bővebben az alábbi cikkünkben olvashat róla!

Nem csak az embert érinti a jet lag

A három kutató a jet lagként ismert jelenség hatásait vizsgálta a föld élőlényein, vagyis arra voltak kíváncsiak, hogy az élőlények bioritmusa milyen módon tud alkalmazkodni a nagyobb térbeli helyzetváltozáshoz, illetve a jelentős környezeti változáshoz. A kutatásokban gyakran alkalmazott muslincák szervezetében sikerült izolálniuk egy gént, amely a napi biológiai ritmus szabályozásáért felel. Ezzel sikerült igazolniuk, hogy a "biológiai óra" a Föld többi élőlényében is megtalálható, és gyakorlatilag minden többsejtű organizmusban ugyanazon az elven működik.

Nem csak az ember biológiai óráját zavarja meg a nagy utazás
Nem csak az ember biológiai óráját zavarja meg a nagy utazás

Az orvosi Nobel-díjat 1901-ben adták át első alkalommal, azóta 214 tudós vehette át a rangos szakmai elismerést. A legfiatalabb kitüntetett Frederick G. Banting, aki harminckét évesen vehette át még 1923-ban, míg a legidősebb Francis Peyton Rous volt 1966-ban: ő nyolcvanhét évesen vehette át a díjat.

Forrás: The Guardian

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)