Nobel-díjas tudós is tart előadást Budapesten

10 ország 39 kutatója tart előadást Budapesten az immár 19. Semmelweis Symposiumon, melynek témája ebben az évben a sejtek jelátviteli folyamatai. A rangos esemény egyben a kétéves Semmelweis Híd projektzáró rendezvénye is, illetve a jövőbeni Semmelweis Piramis Projekt indítója egyben.

A november 5-e és 7-e között megrendezésre kerülő konferencián előadást tart többek között Roger Tsien, aki 2008-ban kémiai Nobel-díjat kapott, a Nobel-díjra többször is jelölt Sir Michael J. Berridge és Ole Petersen, az Akademia Europea elnökségi tagja.

A sejtek közötti jelátadó folyamatok biztosítják a szervezet megfelelő működését, elváltozásaik szinte minden esetben betegséget jeleznek. Ezen folyamatok fontosságát az is bizonyítja, hogy a jelenleg forgalomban lévő gyógyszerek mintegy fele ezekre, illetve az ezeket közvetlenül szabályozó receptorokra hat.

A Semmelweis Híd projektben az elmúlt két évben kétszáz magyar és külföldi kutató vett részt, a kiemelt témák között voltak a krónikus szívelégtelenség kezelési lehetőségei és a magyar sportkardiológia megteremtése.

Dr. Merkely Béla kardiológus, a projekt vezetője kiemelte, hogy a szív- és érrendszeri kutatások eredményeképpen a magyarok várható élettartama 15 év alatt 2,5 évvel növekedett.

Huták Judit

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)