Nézze meg a kezét - megmondjuk, milyen betegsége van!

Nézze meg alaposan a kezeit! Ha az alábbi tünetek közül észleli valamelyiket, érdemes felkeresnie a háziorvosát, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Ha túl "nagyok" az ujjak ízületei...

Ha az ízületek színe fakó sárga és dudorok látszódnak, amikor ökölbe szorítja a kezét, akkor keresse fel a háziorvosát, méressen koleszterin szintet. A magas vérzsírszint veszélyes szív- és érrendszeri betegségek okozója lehet!

Ha homorúak a körmök...

Az emberi körmök normális állapotban domborúak. Ha ettől eltérő formája van, tehát kanál-alakúak, vagy bemélyedések, dudorok vannak rajta, akkor lehetséges, hogy ön vashiányban szenved. Ennek tünete lehet még a fáradékonyság, gyakori szédülés. A problémán vashiány pótláséra szolgáló készítményekkel vagy magas vastartalmú étrenddel lehet segíteni.

Ha kékek az ujjak végei...

Az elkékült ujjak oxigénhiányra utalnak, amit a szív betegsége is okozhat. Sürgősen keresse fel háziorvosát!

Ha apró dudorok vannak a körmön...

Az apró, kerek dudorok, amelyek a viaszcseppekre hasonlítanak, a köröm körüli lévő véredények fertőzésekor keletkeznek. Ennek oka lehet a reumatológiai jellegű artritisz. Még abban az esetben is keresse fel az orvosát, ha nem okoz fájdalmat az elváltozás.

Ha az ujjak lapátszerűek...

Így nevezik a széles végű, és túl széles körmű ujjakat. Ilyenkor a köröm nagyon domború és a növekedéskor befelé nő - amint az képen is látható. Ilyen jellegű deformációt a vérben lévő oxigén hiánya okozza, amely okozhat komoly szív- vagy a tüdőbetegség. Általában a "lapát" ujjak jelzik az orvosnak, hogy a beteget ki kell vizsgálni tüdőödéma, illetve tüdőrák gyanújával.

Ha kemény kinövések vannak az ízületeken...

A feketebors-nagyságú kinövések arról árulnak, hogy a csípőízületben vagy a térdízületben oszteoporózis van. A hetvenes években lefolytatott vizsgálatok bebizonyították, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek 62 százalékánál vannak ilyen árulkodó kinövések az ízületen.

Ha vörös színűek a tenyerek...

Ha a tenyerek színe állandóan abnormálisan vörös, akkor ellenőrizni kell a máj működését, mert előfordulhat, hogy önnek a májcirrózisa vagy a hepatitisze van. Különösen a tenyér külső részét figyelje, a kisujjnál.

Ha kétszínűek a körmök...

Ha a körmök színe feltűnően nem homogén, lent a köröm színe világos, a végen pedig majdnem barna, és a határ két szín között nagyon éles, akkor menjen urológushoz. Ez az állapot egy köröm alatt lévő, különleges anyagra utal, amelyet normális állapotban feldolgoz a vese, betegség esetén viszont ilyen látványosan lerakódik a körmök alatt.

Ha mindig nedves a tenyere...

Ez az első tünete lehet a hipertireozisnak. A pajzsmirigy túl sok anyagcsere-szabályozó hormont termel. Ezt a betegséget állandó melegségérzés és izzadság is jelzi.

Ha túl nagy a tenyér mérete...

A tenyérnek a normálisnál nagyobb mérete egy akromegáliának nevezett betegséggel állhat kapcsolatban. A hipofízis túl sok növekedési hormont termel, ami nem csak a tenyér növekedésén látható, de a fül, az orr, az ajkak és a talp is nagyobb az átlagosnál. Általában mindez a hipofízis jóindulatú daganatára utal, amely a 45 éven felüli nőket és férfiakat is érinti, és ritka esetekben akár idő előtti halálhoz is vezethet.

Forrás:
www.aif.ru

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: