Nézze meg a címkét, soványabb lesz!

A legújabb kutatás szerint vékonyabbak azok az emberek, különösen nők, akik vásárláskor elolvassák az élelmiszerek címkéit. A tápértékkel kapcsolatos információkat ellenőrző nők közel 4 kilogrammal soványabbak, mint azok, akik nem olvassák el.

A nemzetközi kutatócsoport több mint 25 ezer egészségügyi, táplálkozási és bevásárlási szokásokkal kapcsolatos megfigyelést elemzett az amerikai Országos Egészségügyi Interjú című felmérésből. Az adatok között szerepelt az is, hogy a válaszadók elolvasták-e, és ha igen, milyen gyakran olvasták a tápértékkel kapcsolatos információkat vásárláskor.

"Először azt néztük meg, ki olvassa el a címkéket, aztán áttértünk arra, milyen összefüggésben áll ez a testsúlyukkal" - magyarázta a kutatás vezetője, Maria Loureiro, a Santiago de Compostela Egyetem munkatársa. A címkékről azt tudhatják meg a vásárlók, mennyi kalóriát tartalmaz az élelmiszer adott egysége, illetve mennyi nátriumot, zsírt, cukrot, fehérjét, étrendi rostot, valamint vitamint és ásványi anyagot.

Az szaklapban közzétett kutatás jelentős különbségeket mutatott a címkéket elolvasó és el nem olvasó emberek között. A dohányosok például kevés figyelmet fordítottak az élelmiszerek összetevőire, ami a kutatók szerint valószínűleg azzal magyarázható, hogy életmódjuk egészségtelenebb szokásokon alapul, ezért nem túlságosan érdekli őket az élelmiszerek tápértéke.

Az eredmények alapján a nagyvárosokban élő emberek olvasták el leggyakrabban a címkéket, és a középiskolai vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezőket is érdekelték az adatok. A férfiak ötvennyolc százaléka szakított időt a címkék tanulmányozására, míg a nők esetében ez az arány hetvennégy százalék volt. A leggyakrabban a nagyvárosi fehér nők olvasták el a címkéket.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a tápértékeket elolvasó nők testtömeg-indexe átlagosan 1,48 ponttal alacsonyabb, mint a címkéket nem tanulmányozó nőké. A kutatók ez alapján úgy vélik, ezt az információt hatékonyan fel lehetne használni az elhízás elleni közegészségügyi kampányokban és programokban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)