Nézesse meg a hátát, ha nem akar rákos lenni!

Egy új tanulmány fontos üzenetet hordoz az idősebb férfiak számára a potenciálisan halálos bőrdaganattal, a melanomával kapcsolatban: hátukat egy családtaggal ellenőriztessék és ha valami gyanúsat látnak, forduljanak orvoshoz.

Alan C. Geller, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának vezető kutatója munkatársaival arra kereste a választ, miért van az, hogy az orvos által megtalált melanomák mindig kisebbek, mint a beteg által megtaláltabbak. A korai diagnózis nagyon fontos a túlélés szempontjából, ekkor 90 százalék az esély a túlélésre, míg később csak 20 százalék. Ebben az évben becslések szerint 62 ezer melanomát diagnosztizálnak és 8420-an halnak bele a betegségbe, felerészben fehér, 50 év feletti férfiak.

Dr. Susan M. Swetter, a Stanford Egyetem kutatója csapatával 227, 40 év feletti melanomás férfit kérdezett ki három hónappal a diagnózis után, egynegyedüknél a daganat vastagsága meghaladta a 2 mm-t, amely a kezelés hatásosságának határvonalát jelenti. Geller elemzése alapján kiderült, hogy az idősebb férfiaknál gyakran az orvos veszi észre a melanomát és az orvos által felfedezett melanomák 46 százaléka a háton található. Ráadásul a melanoma az egyetlen daganat, amelynél nem csökken a halálozási arány.

Dr. June K. Robinson, a cikket megjelentető Archives of Dermatology folyóirat szerkesztője, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának klinikai bőrgyógyászat professzora azt javasolja, a férfiak kérjék meg feleségüket, nézzék meg, nincs-e rajtuk szabálytalan szélű, színben nem egységes és hat milliméternél nagyobb festékes anyajegy. "A melanoma leggyakoribb előfordulási helyeit a férfiak nem tudják maguk ellenőrizni: a hátat, a kopasz fejtetőt és a fül mögötti területet" - magyarázta Robinson.

A New Jersey államban található Basking Ridge-i Sloan-Kettering Onkológiai Központ bőrgyógyász és bőrgyógyászati sebész főorvosa, Dr. Steven Wang azt javasolja, a középkorú férfiak rendszeresen ellenőriztessék orvosukkal teljes testfelületüket, mivel csak a korán felfedezett melanomák teljes eltávolítása hozhat gyógyulást. A középkorú és idősebb férfiak pedig hajlamosabbak elfeledkezni az orvoshoz fordulásról, így fel kell hívni a figyelmüket a diagnosztizálatlan és kezeletlen melanomák veszélyeire.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső