Nem tudjuk, kövér-e a gyerekünk?

Egy Hollandiában végzett felmérés szerint az édesanyák fele és az apák 39 százaléka gondolta úgy, hogy 4-5 éves elhízott gyermekük normál súlyú, ez a túlsúlyos gyermekek szüleinél 75, illetve 77 százalék volt.

Pieter Sauer, a Groningeni Egyetem Egészségügyi Központjának gyermekgyógyász professzora munkatársaival 439 gyereket és összesen több, mint 800 szülőt vont be a vizsgálatba, a részt vevő gyerekek 5 százaléka volt túlsúlyos, 4 százalék elhízott, a többiek súlya normális volt. A gyerekek súlya és magassága mellett a kutatók a szülőkét is rögzítették.

Az eredményekből kiderült, hogy a túlsúlyos gyerekek szüleinek gyakrabban voltak maguknak is súlyproblémáik, de a szülők sokkal jobban tisztában voltak saját súlyukkal. Amikor arra kérték a szülőket, válasszák ki a gyermekük testalkatának megfelelő vázlatos rajzot, a normál súlyú gyerekek szüleinek 97, a túlsúlyos gyerekek szüleinek 95 százaléka választott karcsúbb rajzot, míg ez az elhízott gyerekek szüleire csak 62 százalékban volt igaz.

A legtöbb szülő nem aggódott gyermeke testsúlya miatt. A túlsúlyos és elhízott gyermeket nevelő szülők pedig nem gondolták úgy, hogy csemetéik kevésbé aktívak, továbbá 94 százalék gondolta úgy, hogy befolyásolhatná gyermeke étkezési szokásait.

"A túlsúlyos gyerekekből gyakrabban lesz túlsúlyos tini és felnőtt, így ha három-öt éves korban beavatkozunk, elkerülhetjük a későbbi problémákat" - mondta el Sauer professzor. "Kulcsfontosságú, hogy a szülők tisztában legyenek gyermekeik súlyával."

Hollandiában a gyerekek 10 százaléka túlsúlyos, ez az arány az Egyesült Államokban 20 százalék.

A cikk az Acta Paediatrica folyóirat februári számában olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő