Nem derül ki a génekből a szívbetegség

Bár egy bizonyos genetikai variáció összefüggésbe hozható a szívbetegség megnövekedett kockázatával, még így sem tudni biztosan, kiben alakul ki nagyobb valószínűséggel szívbetegség, mintha hagyományos kockázati tényezőket alkalmaznának.

Az utóbbi években a kutatók egyre nagyobb izgalommal foglalkoztak a genetikai variációk szerepével a betegségek kockázatának előrejelzésében. Ez esetben azonban annak ismerete, hogy egy variáció növeli a szív-érrendszeri rendellenesség kockázatát nem szolgált több értékes információval, mintha egyéb rizikófaktorokat alkalmaztak volna, például a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet vagy a családi kórtörténetet.

"A génminták a szívbetegség megnövekedett kockázatával hozhatók összefüggésbe, és a nagyobb kockázati minták gyakoriak - állítja Nina P. Paynter, a Harvard Egyetem orvosi karának oktatója. - Az azonban nem tudható, vajon egy személy mintájának ismerete - amennyiben hozzáadják a hagyományos kockázati tényezőkhöz, beleértve a szívbetegség családi kórtörténetéhez is - javítja-e az adott személy a szívbetegségre vonatkozó jövőbeni kockázatának előrejelzési képességét, elősegítve a kezeléssel kapcsolatos döntéseket."

A tanulmány során Paynter csoportja 22.129 nő adatát dolgozta fel, akik a Női Genomtanulmányban vettek részt. A tanulmány kezdetekor a nők semmilyen súlyos krónikus betegségben nem szenvedtek. A 10,2 évig tartó lekövetés során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a genom egy bizonyos részén, nevezetesen a 9p21.3a kromoszómánál lévő génmintákra vonatkozó információ hozzáadása nem javította jelentősen a szívbetegség előrejelzésének lehetőségét a hagyományos kockázati tényezők alkalmazásához viszonyítva.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés