Nem biztos, hogy a cipő a hibás

A legújabb amerikai kutatás szerint a nagylábujjon lévő bütyök kialakulásának kockázata nem a lábbelinek, hanem a családi kórtörténetnek köszönhető.

A Framingham Láb Tanulmány keretében 1370 felnőttet vizsgáltak, és kimutatták, hogy a rendellenesség erőteljesen megjelenik a családi kórtörténetben, ami genetikai hajlamra utal. Az eredmények azt a korábbi feltételezést támasztják alá, mely szerint a lábbeli súlyosbíthatja ugyan a problémát, mégsem teljes egészében ez felelős a rendellenességért.

A 2002 és 2008 között végzett kutatás során olyan embereket vizsgáltak, akik valamilyen lábbetegségtől, például bütyöktől vagy kalapácsujjtól szenvedtek. Miután ugyanezeknek a rendellenességeknek az előfordulását a közeli családtagokban is megvizsgálták, kiderült, hogy a bütyök családon belüli előfordulása erőteljes családi kórtörténetet mutat a férfiakban és a nőkben egyaránt az életkortól függetlenül. Az összefüggés a nőkben még erősebbnek mutatkozott.

Dr. Marian Hannan, a kutatás vezetője úgy véli, ez arra utal, hogy egy bizonyos lábfejforma öröklése hajlamosíthat arra, hogy az adott személyben kialakuljon a rendellenesség. A szakértők szerint tehát a korábbi tévhit szerint nem maga a cipő okozza a bütyköt, hanem az emberek eleve genetikai hajlammal rendelkeznek, és a rossz lábbeli csak tovább súlyosbítja a problémát. Mivel csontdeformitásról van szó, ha valaki megpróbálja belepréselni egy cipőbe, nem fog sikerülni. Ha pedig már kialakult a bütyök, inkább kényelmes cipőt érdemes választani.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)