Nem biztos, hogy a cipő a hibás

A legújabb amerikai kutatás szerint a nagylábujjon lévő bütyök kialakulásának kockázata nem a lábbelinek, hanem a családi kórtörténetnek köszönhető.

A Framingham Láb Tanulmány keretében 1370 felnőttet vizsgáltak, és kimutatták, hogy a rendellenesség erőteljesen megjelenik a családi kórtörténetben, ami genetikai hajlamra utal. Az eredmények azt a korábbi feltételezést támasztják alá, mely szerint a lábbeli súlyosbíthatja ugyan a problémát, mégsem teljes egészében ez felelős a rendellenességért.

A 2002 és 2008 között végzett kutatás során olyan embereket vizsgáltak, akik valamilyen lábbetegségtől, például bütyöktől vagy kalapácsujjtól szenvedtek. Miután ugyanezeknek a rendellenességeknek az előfordulását a közeli családtagokban is megvizsgálták, kiderült, hogy a bütyök családon belüli előfordulása erőteljes családi kórtörténetet mutat a férfiakban és a nőkben egyaránt az életkortól függetlenül. Az összefüggés a nőkben még erősebbnek mutatkozott.

Dr. Marian Hannan, a kutatás vezetője úgy véli, ez arra utal, hogy egy bizonyos lábfejforma öröklése hajlamosíthat arra, hogy az adott személyben kialakuljon a rendellenesség. A szakértők szerint tehát a korábbi tévhit szerint nem maga a cipő okozza a bütyköt, hanem az emberek eleve genetikai hajlammal rendelkeznek, és a rossz lábbeli csak tovább súlyosbítja a problémát. Mivel csontdeformitásról van szó, ha valaki megpróbálja belepréselni egy cipőbe, nem fog sikerülni. Ha pedig már kialakult a bütyök , inkább kényelmes cipőt érdemes választani.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: