Mutatjuk, így vérzik a meglőtt láb

A filmekben a láb a legjobb hely, amit érdemes meglőni, mert alig látszik a sérülésekre adott reakció. De a valóságban akár amputációt is eredményezhet, ha valaki a lábába kap egy golyót, sőt meg is halhat, ha a lövedék vagy egy repesz megsért bizonyos vénákat vagy az artériákat. Most fizikusok (és nem orvosok) számították ki a következményeket.

Az áramlástan tudósok pontosan modellezték a folyadék dinamikáját a lábat ért lövés után kialakuló helyzetben, hogy kiderítsék, hogyan lehet a legjobban elállítani a vérzést vészhelyzetben. A kutatók az Amerikai Fizikai Társaság konferenciáján mutatták be munkájukat, s erről a New Scientist is beszámolt.

sebesült
A láblövés sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk

Ugyan más kutatók már modellezték a vér folyadékdinamikáját, és megvizsgálták a lövedékek és repeszek okozta sebeket a különböző testrészekben, de ez az első alkalom, hogy a lábat ért találat következményeit modellezték. A láb nagyon gyakran sérül, s nem csak a lövések, hanem az aknák és a házi készítésű robbanószerkezetek (IED, improvised explosive device - improvizált robbanóeszköz) miatt is.

A szimuláció létrehozásához a kutatók megvizsgálták a láb különböző rétegeit: a kemény csont, a lágyrészeket (izmokat és az ereket), és a bőrt, amely körbezárja az egészet. Előre meghatározott sebességű véráramlást határoztak meg az egyes artériákban és vénákban, aztán egy jól ismert áramlástan modellt használtak a szimulációhoz, amely megmutatta, hogy mennyi vér fogja elhagyni a testet, ha a golyó átmegy a láb bizonyos részein.


A kutatók azt remélik, hogy ezeket a szimulációkat felhasználhatják a katonaorvosok harctéri tevékenységre való felkészítésében, képzésében. Az eljárás ugyanis lehetővé tenné, hogy az orvosok azonnal teszteljék a különböző módszereket, amelyekkel elláthatják a vérző sebeket, s így jobban teljesíthetnek a valós harctéri körülmények között.

A modell minden bizonnyal javulást jelent a jelenlegi képzési módszerhez képest, ugyanis jelenleg az orvosok csak állatokon gyakorolhatnak. A modell azonban nem tökéletes, mert egyelőre nem veszi figyelembe például a törött csontokat, vagy a több sebet ugyanazon végtagon.

A lőtt seb megjelenése függ a lövedék jellegétől, a lövés irányától és a lőtávolságtól. Felépítésére jellemző a bemeneti nyílás - amelynek környékén közeli lövés esetén égési sérülés látható -, a lőcsatorna - a lövedék szervezeten belüli megtett útja - és a kimeneti nyílás, amely nem mindig van jelen. A diagnózis felállításakor különös jelentőséget kap a lőcsatorna lefutásának pontos rekonstrukciója: ennek segítségével állapíthatók meg az esetleges kísérő sérülések a testüregekben és a belső szervekben, illetve segít az elakadt lövedék megtalálásában és eltávolításában. Részletek! 

Mivel a modellek egyre kifinomultabbak, lehet, hogy több verziót is kifejlesztenek belőlük. Mindenesetre a kutatók bizonyítani tudták, hogy a munkájuk révén egy lépéssel közelebb kerültek az állatmodellek megszüntetéséhez. "Hiszünk benne, hogy a szimuláció javítja az orvosi gyakornokok képzési tapasztalatait" - mondta  Jeff Eldredge, a szimulációk tervezője, a UCLA egyetem áramlástani és akusztikus laboratóriumának kutatásvezetője a New Scientistnek.

Forrás: PopSci

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag