Molekula, amely természetesen véd a ráktól

Kanadai kutatók alapvető molekuláris mechanizmust fedeztek fel, ami gátolja a rák kialakulását.

A rangos Molecular Cell című lap december 11-i számában a Montreali Egyetem és Sherbrooke-i Egyetem munkatársai megmagyarázzák, hogyan segít a SOCS1 molekula megelőzni a citokin-aktivációt, amely hormonszerű anyagok a rákra hajlamosító krónikus gyulladásos betegségeket tartják fenn (például Crohn-betegség, dohányosok, vagy azbeszttel dolgozók gyulladása).

"A nagymérvű citokin-aktivitás rákhoz vezet" - mondja Dr. Gerardo Ferbeyre, a Montreali Egyetem biokémikus professzora. - "Ez a felfedezés a tudósok számára jobb stratégiát tesz lehetővé a rák megelőzésében, valamint segít annak megértésében, hogyan működik az ember természetes daganatellenes védelme."

A kutatók nem tudták előre, hogy az SOCS1 működése kapcsolatban áll a p53 molekulával, ami a természetes daganatellenes védelem fő regulátora - az eredményt nagyon meglepőnek nevezte a cikk első szerzője, Viviane Calabrese: " Kimutattuk, hogy az SOCS1 a p53 direkt szabályozója, valamint, hogy annak hiánya a p53-útvonal hibás működéséhez vezet."

Dr. Ferbeyre hozzátette, hogy az emberi daganatok esetében nagy gyakorisággal tapasztalható a p53 gén hibája. Az is új eredménynek számít, miszerint az SOCS1 újbóli aktivációjára a daganatsejtek un. alvó fázisba kerülnek, ami a daganatsejtek egy tipikus védekezési formája.

A tanulmány új reményt kelt abban, hogy a természetes védekezést aktivizáló kezelést lehessen kifejteni azzal, hogy gátoljuk a krónikus gyulladásos folyamat fenntartását" - foglalja össze munkájuk jelentőségét Dr. Ferbeyre.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: