Mit okozhatnak a helyükről elmozdult szervek?

A bélcsavarodás mindig vészhelyzet elé állítja az orvosokat, a sebészi beavatkozás pedig elkerülhetetlen.

Egy nyolc hónapos ír kisgyerek ingerlékeny és nyugtalan volt, sokat sírt, köhögött és hányt (melynek színe a végén már sötétbarna, szinte fekete volt). Az utolsó egy hétben, mielőtt a szülők a sürgősségi osztályra vitték volna, kevesebbet evett és ivott a szokásosnál.

A bélelzáródás a Tudjon meg többet, kattintson! Az orvos megvizsgálta a kislányt, aki a mozgásra közömbösséget mutatott, érintésre pedig azonnali sírással felelt. Láza nem volt, mérete átlagosnak számított, természetes úton jött a világra, beteg pedig még sosem volt a nyolc hónap alatt. Az anya hat hónapig szoptatta, majd bébiételt adott neki, az átállás szintén nem okozott gondot, allergia nem lépett fel.

Az ügyeletes azonnal kórházba küldte a gyereket, hogy vizsgálják meg a folyadékáramlást az ereiben, és hogy milyen a vérkeringése. De ezek a tesztek sem mutattak ki semmi rendelleneset, és már-már úgy tűnt, a szülők megnyugodhatnak. A kislány azonban hirtelen újra hányni kezdett, ezért az orvosok úgy döntöttek, hogy röntgenfelvételt kell készíteni a has felső részéről, és a mellkasról.

A döntés helyesnek és fontosnak bizonyult, mert a felvételek a szív mögött egy hatalmas, levegővel teli buborékot mutattak, amelynek nem kellett volna ott lennie, és amely érintette a gyomrot, és egy lyukon átcsúszott a rekeszizomhoz is. Ilyen sérv nagyon ritkán fordul elő gyermekeknél, inkább felnőtteket érint, akik közül többen gyomorégésre panaszkodnak, mert az étel egy része visszaáramlik a nyelőcsőbe, de sokan észre sem veszik.

A röntgenfelvétel készítése helyesnek bizonyult, mert a felvételek a szív mögött egy hatalmas, levegővel teli buborékot mutattak

Az orvosok szerint a gyermek ingerlékenysége éppen ennek a gyomorégésnek volt köszönhető, és a későbbi röntgenfelvételek magyarázatot adtak a hányás fekete színére is: a gyomor tartalma már fekete volt, a vérszivárgás mellett a buborék ugyanis bélcsavarodást okozott, ami akadályozta a lenyelt táplálék továbbhaladását. Ez vezetett a gyakori hányásokhoz, amelyet az orvosok "kávézaccnak" neveznek.

A bélcsavarodás mindig vészhelyzet elé állítja az orvosokat, a sebészi beavatkozás pedig elkerülhetetlen. Ezúttal endoszkópos műtétet végeztek a kislányon, amely kevesebb komplikációval jár, mint a nyílt operáció. A beavatkozás során a gyomor visszakerült az eredeti helyére. A műtét után a gyomor ugyan rövid időre megbénult, ami gyógyszerekkel kezelhető, így a kis beteg ma már teljesen egészséges.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)