Mindenkinek fáj a vásárlás

Agykutatások kimutatták, hogy a pénzkiadás a fájdalomérzethez hasonló folyamatot generál az agyban. Ezért dőlünk be könnyebben a "csomagban" kapott vagy kártyás vásárlási lehetőségnek, még ha összességében drágább is.

Az agyvizsgálatok képesek megjósolni a vásárlói viselkedést, ugyanis összefüggés van az fMRI (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) által kimutatott agyműködési adatok és a vásárlási magatartás között – számol be a kísérletről a Tudatos Vásárló. Kísérletek során pénzt adtak a fMRI-re csatolt vizsgálati alanynak, majd különböző vásárlási lehetőségeket ajánlottak nekik. Egyes ajánlatokat túláraztak, másoknak megfelelő árai voltak. Az alanyoknak dönteniük kellett, vásárolnak vagy megtartják a pénzüket.

Tényleg boldogabbá tesz a vásárlás? A kutatók szerint a költekezést egyfajta "fájdalomként" is meg tudjuk élni. Ilyenkor természetesen nem érzünk tényleges fizikai fájdalmat , de aktiválódnak azok az agyi területek, amelyek felelősek a fájdalomérzetért.

A pénzkiadás a fájdalomhoz hasonló érzést generál

A fájdalomérzés gyakran nem pusztán az elköltött pénz nettó összegére vonatkozik, hanem a vásárlás kontextusára. Ezért van például, hogy a legtöbb ember úgymond, fájdalommentesen elkölt rengeteg pénzt, ha extrákat vásárol az autójába, miközben ingerültté válik, ha a kávéautomata elnyeli a százasát. Tehát nem csak az ár okoz "fájdalmat, hanem az, hogy mennyire gondoljuk igazságosnak, méltányosnak a tranzakciót.

Kutatások egyértelműen igazolják, hogy a praktikum mellett, azért is olyan népszerű a kártyával való fizetés, mert tényleges pénzkezelés híján az emberek nem, vagy nem annyira érzik fájdalmasnak a költekezést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)