Mindenkinek fáj a vásárlás

Agykutatások kimutatták, hogy a pénzkiadás a fájdalomérzethez hasonló folyamatot generál az agyban. Ezért dőlünk be könnyebben a "csomagban" kapott vagy kártyás vásárlási lehetőségnek, még ha összességében drágább is.

Az agyvizsgálatok képesek megjósolni a vásárlói viselkedést, ugyanis összefüggés van az fMRI (funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat) által kimutatott agyműködési adatok és a vásárlási magatartás között – számol be a kísérletről a Tudatos Vásárló. Kísérletek során pénzt adtak a fMRI-re csatolt vizsgálati alanynak, majd különböző vásárlási lehetőségeket ajánlottak nekik. Egyes ajánlatokat túláraztak, másoknak megfelelő árai voltak. Az alanyoknak dönteniük kellett, vásárolnak vagy megtartják a pénzüket.

Tényleg boldogabbá tesz a vásárlás? A kutatók szerint a költekezést egyfajta "fájdalomként" is meg tudjuk élni. Ilyenkor természetesen nem érzünk tényleges fizikai fájdalmat, de aktiválódnak azok az agyi területek, amelyek felelősek a fájdalomérzetért.

A pénzkiadás a fájdalomhoz hasonló érzést generál

A fájdalomérzés gyakran nem pusztán az elköltött pénz nettó összegére vonatkozik, hanem a vásárlás kontextusára. Ezért van például, hogy a legtöbb ember úgymond, fájdalommentesen elkölt rengeteg pénzt, ha extrákat vásárol az autójába, miközben ingerültté válik, ha a kávéautomata elnyeli a százasát. Tehát nem csak az ár okoz "fájdalmat, hanem az, hogy mennyire gondoljuk igazságosnak, méltányosnak a tranzakciót.

Kutatások egyértelműen igazolják, hogy a praktikum mellett, azért is olyan népszerű a kártyával való fizetés, mert tényleges pénzkezelés híján az emberek nem, vagy nem annyira érzik fájdalmasnak a költekezést.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: