Minden eddiginél hatékonyabb módszer a rákos kezelés ellenőrzésére

Az oxigén belégzéssel egybekötött mágneses rezonanciás (MR) felvétel segíthet az onkológusoknak kiválasztani a legmegfelelőbb rák elleni kezelést betegük számára, írják a kutatói a Magnetic Resonance in Medicine-ben.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a daganat oxigénszintje jelzi, hogyan fog reagálni a beteg a kezelésre. A kevés oxigént tartalmazó tumorok gyorsabban nőnek, és kevésbé érzékenyek a sugárkezelésre és a gyógyszerekre. Mindeddig azonban az oxigénszintet, ezáltal a terápia sikerét csak egy a daganatba szúrt nagy tű segítségével tudták megállapítani. Az új módszerrel invazív beavatkozás nélkül lehet megállapítani a tumorok oxigénszintjét. A BOLD (blood oxygen level dependent, azaz véroxigénszint-függő) MRI egyetlen feltétele, hogy a beteg képes legyen oxigént belélegezni az MR vizsgálat alatt. A beszívott oxigén a véráramlással a tumorig is eljut, magyarázta Dr. Ralph Mason, az egyetem radiológus professzora. A felvételek alapján megállapítható, hogy az adott tumor mennyi oxigént vesz fel, ami információt ad a daganat viselkedéséről, illetve a terápia sikeréről. A BOLD MRI alapján ugyanolyan biztonsággal ítélhető meg a daganat oxigénszintje, mint az invazív beavatkozással, az úgynevezett FREDOM (fluorocarbon relaxometry using echo planar imaging for dynamic oxygen mapping) MRI, melynek során úgynevezett riporter molekulát fecskendeznek közvetlenül a daganatba.

A BOLD MRI-t már kiterjedten alkalmazzák az agyműködés tanulmányozására, ám a daganatok oxigénszintjét és keringését még csak most kezdték vizsgálni ezzel a módszerrel. Az orvosok jelenleg méhnyak- és prosztatarákos, valamint a fej-nyaki régió daganataiban szenvedő betegeknél próbálják ki az eljárást. Hamarosan a tüdőrák következhet, mondta el Dr. Mason, mivel ezen daganattípusokban jellemző kifejezetten az alacsony oxigénszint. A mostani vizsgálathoz olyan egereket használtak, melyek bőre alá emlőtumorokat ültettek be. Az MR készítéséhez elaltatták az állatokat. Emberek esetében erre nincs szükség. Mason felhívta a figyelmet, hogy minden ráktípus esetében különböző kihívásokkal kell szembenézniük, hiszen tüdőráknál például ki kell küszöbölni a légzőmozgások zavaró hatását.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció