Mikortól számít valaki halottnak?

Megfelelő ellátással a hipotermiából is sikerülhet visszahozni egy kihűlt embert. Ennek tipikus példája az a svéd nő, aki 13,7 fokra hűlt vissza, mégis életben maradt.

Skandináviában senkit sem nyilvánítanak halottnak, amíg az orvos testmeleg állapotban meg nem állapítja azt. Több esetben is bebizonyosodott ugyanis, hogy a különösen szélsőséges hipotermiából, vagyis a szervezet fokozott kihűléséből is fel lehet épülni - írja az Index .

A fagyási sérülések lényege, hogy a hideg hatására sérülnek a szöveteink. Szoros összefüggésben áll a hipotermiával, vagyis a kihűléssel, és bár bizonyos csoportokat jobban veszélyeztet, mindenki érintett lehet. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Ennek alapját az olyan esetek egyike szolgáltatta, amely a svéd Anna Elisabeth Johansson Bågenholmmal esett meg 1999-ben. A nő egy síbaleset miatt 80 percet töltött a jeges víz fogságában, a fulladástól egy kis levegővel teli üreg mentette meg, testhőmérséklete azonban 13,7 fokra hűlt vissza, és keringése is leállt. Kórházba szállításakor még halottnak tűnt, öt órával ezután azonban újra lélegezni kezdett, és kisebb mértékű idegkárosodás jeleivel, de felépült.

A 28 Celsius-fok alá hűlő felnőtteknek akár a harmada is túlélheti a fagyást
A 28 Celsius-fok alá hűlő felnőtteknek akár a harmada is túlélheti a fagyást

Hogyan lehet túlélni a hipotermiát?

A szélsőséges lehűlést elszenvedők többségét nem sikerül megmenteni, de a 28 Celsius-fok alá hűlő felnőtteknek akár a harmada is túlélheti a fagyást. Több körülmény szerencsés együttállása kell ugyanakkor ahhoz, hogy a kihűlt személy életét megmenthessék: időben kell észlelni a hipotermiás állapotot, szívmasszázzsal kell biztosítani a keringést, de a kórházi csapat felszereltségén és felkészültségén is sok múlhat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)