+15° - +34°
Nincs front

Miért léteznek a férfiak?

Nem csak az evolúciókutatókat izgatja a kérdés, hogy miért is léteznek férfiak? Kutatók most a Nature szakfolyóiratban próbálnak erre válaszokat adni.

Számos fajra igaz az a kijelentés, hogy a hímek evolúciós előnyeit nem is olyan könnyű összefoglalni. A University of East Anglia kutatói azt állítják - rájöttek, miért léteznek hímek: azért, hogy biztosítsák a versenyt a nőstények számára, ugyanis ennek hatására marad egészséges egy faj. Erről szóló tanulmányukat a Nature szakfolyóiratban publikálták.
Az állatvilágban csigáknál, ízeltlábúaknál, hüllőknél, de még a cápáknál, illetve ezek egyes fajainál is ismert a parthenogenesis, azaz a szűznemzés jelensége. Nincs szükség itt hímekre, az embrió ugyanis egy megtermékenyítetlen petesejtből fejlődik ki. Ezzel sokkal több utódot lehet a világra hozni, miért van akkor mégis szükség a spermiumokra? Matt Gage professzor, a University of East Anglia kutatóprofesszora azt állítja: az állatvilágban a szűznemzés ritka jelenség, és ennek is megvan a maga oka.

Mit csinál a férfi, ha a nő elmegy?

Ha nincs otthon a macska, cincognak az egerek - tartja a mondás. Ugyan nem pontosan az eredeti értelmében, de ez valamennyire igaz a férfiakra is. Ahogy egy nő kilép az ajtón, a férfiak egyből elfelejtik, hogy egyébként nem egyedül élnek abban a lakásban, és be kellene tartani pár szabályt. A részletekért kattintson!


A professzor szerint a férfiak (illetve a hímek) az úgynevezett szexuális szelekció jelenségével biztosítják fajuk egészségét és fennmaradását: a legrátermettebb hímek szaporodnak a nőstényekkel és az ő génjeik öröklődnek tovább. Ez magyarázza azt is, hogy miért "vállalják be" a fajok a nagy kockázattal járó szexet és ennek következményeit is annak ellenére, hogy csak az utódok fele képes a további utódnemzésre is.
A párválasztási folyamat ugyanis kikoptatja egy fajból a káros genetikai mutációkat és biztosítja a hosszútávú túlélést. A tanulmányt egy mintegy tíz évig tartó kísérlet előzte meg, amelyben a gyakori Tribolium lisztbogarakat tenyésztették és vizsgálták laboratóriumi körülmények között: azt figyelték, hogy a bogarak különböző csoportjai között milyen intenzitással folyik a szexuális szelekció.
Miért léteznek a férfiak?

Miért léteznek a férfiak?

Voltak olyan csoportok, ahol 90 hím jutott 10 nőstényre, de volt olyan is, ahol csak egy hím és egy nőstény került egymás mellé. 50 generáció megszületését követően a kutatók megvizsgálták a különböző populációk genetikai egészségét és a következőt tapasztalták: ahol erősebb volt a szexuális szelekció, ott jobb volt a közösség genetikai egészsége a beltenyészet ellenére is. A gyenge vagy nem létező szexuális szelekció viszont rosszabb genetikai egészséghez vezetett: olyannyira, hogy a gyengébb populációk 10 generáción belül kihaltak.
Gage professzor hozzátette: szex nélkül a káros gének fertőzhetik a későbbi generációk életét, minden egyes generáció gyakorlatilag közelebb kerül a kihaláshoz ennek révén. A szex tehát biztosítja azt, hogy fajunk az elkövetkező évezredekben is a lehető legjobban éljen túl.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag