Miért élünk tovább, mint a patkányok?

A New York-i Egyetem egyik fogász professzora olyan új biológiai órát fedezett fel, mely a fognövekedés mellett más anyagcserefolyamatokat is szabályoz.

Ez az óra, pontosabban biológiai ritmus a napi (szaknyelven cirkadián) ritmushoz hasonlóan számos életműködésünket befolyásolja - csak éppen a ciklus ideje nem 24 órás.

A cirkadián ciklus 24 óránként ismétlődő periódusokból áll, melyek szabályozzák az alvást, a táplálkozást, a sejtek regenerációját és más biológiai folyamatokat is emlősökben. Az újonnan felfedezett ritmus is hasonlóan az előbbihez, a központi idegrendszer hipotalamusz nevű területéről származik, mely a vegetatív idegrendszer fő ellenőrzőközpontja. Ez az óra azoban a különböző emlős fajokban eltérő periódussal működik. A kistestű állatokban rendszerint rövidebbek a ciklusok - így a patkányokban például egynaposak -, míg a nagyobb állatokban és az emberben hosszabb periódussal kell számolni (a csimpánzoknál 6, az embereknél 8 nappal).

A felfedező, Dr. Timothy Bromage (New York-i Egyetem Fogorvostudományi Kar) a fogzománc növekedésének vizsgálata során figyelte meg ezt az érdekes jelenséget. A fogzománc ugyanis, a fa évgyűrűihez hasonló módon növekszik. Ugyanezt a mintázatot egyébként a csontvázat alkotó többi csont növekedésében is sikerült kimutatnia. Megfigyeléseiről az Amerikai Fogorvos Kutatók Szövetségének 37. éves kongresszusán számolt be. Itt azt is megemlítette, hogy a csontok és fogzománc növekedéséhez hasonló periodicitás a szív- és légzésfrekvencia tekintetében is megtalálható. Valójában a szervezet egész életritmusát befolyásolja. Ahogy tehát a patkányok foga nyolcad annyi idő alatt nő ki, mint az emberé, a kistestű rágcsálók gyorsabban is élnek, és fiatalabb korban el is pusztulnak.

Az embernél figyelhető meg egyébként ebben a tekintetben is - csakúgy, mint a testméret esetében - a legnagyobb változékonyság, vannak olyanok, akiknél a ciklus ötnapos, míg másoknál akár a tízet is elérheti.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció