Miért a balkezesekből van kevesebb?

Az emberek jelentős hányada a jobb kezét használja, de akkor miért létezik a balkezesség, és miért olyan ritka?

Két gén tehet róla

A genetika nagyban felelős a jobb- és balkezesség kialakulásáért, pontosan két gén tehet róla, az egyik a D, mint dextral, azaz a jobbkezes, a másik pedig a C, mint chance, azaz a véletlen gén. Bár a D gén gyakoribb, viszont minden embernek két ilyen génje van, amelyek DD, DC, és CC variációkat alkothatnak. Akkor miért van mégis több jobbkezes? A DD-sek és a DC-sek jobbkezesek, a CC-sek pedig kétkezesek - ez összességében azt eredményezi, hogy több a jobbkezes.

Vajon a genetika miért hajlik a jobb felé?

Egyes kutatások szerint a nyelv és a beszéd dominanciája miatt, amely során az agy bal oldalát használjuk. A jobbkezesek 95 százaléka, míg a balkezesek csak 65 százaléka használja a balagyféltekéjét, míg a maradék 5, illetve 35 százalék a jobbot, vagy mindkét oldalt egyaránt beizzítja a nyelv és a beszéd során.

Miért kevesebb a balkezes?

Miért kevesebb a balkezes?

A kétkezesség

Amikor "kezességről" beszélünk, akkor általában kezünk finommotoros koordinációjára gondolunk. Ugyanis kiderült, hogy nem mindenkinél esik a finommotoros és nagymotoros működés ugyanarra az oldalra. Például, van, aki jobb kézzel tud csak olvashatóan írni, de az erőteljesebb tevékenységek esetében a bal keze dominánsabb, és akár kétkézzel is tud festeni. Mindemellett, a jobbkezesség egyik oka az lehet, hogy a legtöbb embert így tanítják írni az iskolában. Elképzelhető, hogy néhány ezer évvel ezelőtt, mikor az ember még nem írt, nem voltunk ennyire nyilvánvalóan "egykezesek", de az is lehet, hogy mindig is jobbdominanciánk volt, csak erre mindaddig nem jöttünk rá, míg nem kezdtünk el írni.

Nem vagyunk szimmetrikusak

A másik lényeges dolog, hogy a testünk nem szimmetrikus, belülről sem, a szervek elhelyezkedését tekintve. Szívünk a bal oldalra "húz" (kivéve minden 12000. embert, akinek jobbra "tart"), a máj a jobb oldalon van, és bár a tüdő és a vese is kétoldali szerv, eltérőek a két-két oldalon.

5 tévhit az agyról Van néhány elterjedt elképzelés az emberi aggyal kapcsolatosan, amit nagyon sok tanár, szülő magáévá tett, pedig tévedésen alapulnak. Kattintson a részletekért!

Vannak különbségek a jobb- és balkezesek között is, de mint arról már korábban írtunk , egyes kutatások szerint a kreativitás nem korlátozódik kizárólag az agyunk jobb oldalára, így a művészi beállítottság nem jellemzőbb jobban a balkezesekre. De van néhány apró előny (például bizonyos sportok) és van jó pár hátrány is (például alvási problémák), ami összefüggésbe hozható a kezességgel, de összességében kevesebb a különbség, mint amire a legtöbb ember számíthat.

Nincs konkrét bizonyíték

A lényeg, hogy a tudomány száz százalékosan biztosra még mindig nem tudja megmondani, hogy miért lesz az emberek 90 százaléka statisztikailag jobbkezes és 10 százaléka balkezes. Minden bizonnyal köze van a genetikához, az agyféltekékhez, az aszimmetriához - de senki sem tudta konkrétan bebizonyítani az okozati összefüggést - legalább is eddig.

Forrás: medicaldaily.com

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: