Mérgek a testben: a legveszélyesebb tévhitek

Az alternatív orvoslás módszereinek közös jellemzője, hogy hatásukat nem lehet megkülönböztetni a placebótól. Ráadásul gyakran még a betegség sem létezik, amelyet gyógyítani hivatottak.

A szervezet elsavasodásának "veszélye"

Miből készül a placebo? Milyen célt szolgál? Részletek itt.

"A szervezetünk nem savasodik el, ezért a javasolt lúgosító terápiák értelmetlenek. Sőt, esetleges elsavasodás esetén sem működnének" - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) két évvel ezelőtt az áltudományok elleni küzdelem jegyében útjára indított oldala, a tudomany.hu friss cikkében, amelynek létrejöttéhez Csupor Dezső gyógyszerész és Meleg Sándor dietetikus nyújtott szakértői segítséget. Mint kifejtik, az elsavasodás elmélete az amerikai Robert O. Youngtól, A pH csoda című könyv szerzőjétől ered. Vele kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy bár doktori címmel rendelkezik, de nem orvos. Ráadásul jelenleg éppen börtönbüntetését tölti sarlatánság vádja miatt.

A szervezet gondoskodik saját méregtelenítéséről és pH-értéke szabályozásáról
A szervezet gondoskodik saját méregtelenítéséről és pH-értéke szabályozásáról

Young elmélete szerint a betegségek kiváltó oka a szervezet elsavasodása, amelyért pedig a szervezet egyensúlyának felborulása áll. Ebben egyaránt szerepe van a stressznek, az egészségtelen táplálkozásnak és a többi között még a sugárzó készülékek negatív hatásának is. Egyensúly hiányában a sejtek bomlásnak indulnak, majd megjelennek a testben a kórokozó baktériumok és gombák. Az elmélet követői úgynevezett "sötétmezős" mikroszkópia segítségével határozzák meg vérből a mérgek szintjét, az ásványi anyagok arányának eltolódását vagy éppen azimmunrendszerállapotát. Igaz, mindezt mértékegységek használata nélkül teszik, tehát nehéz lenne ellenőrizni az igazukat.

A test pH-ját nyálból és vizeletből mérik, ahol egyébként táplálkozástól függően valóban változó lehet a kémhatás - szemben a vér szűk határok között mozgó pH-értékével. "A test pH-ját azonban - a gyomrot kivéve - homeosztatikus folyamatok tartják igen szűk határok között" - írják a szakértők.

Mit méregtelenítenek a méregtelenítő technikák?

Máj, vese, tüdő - elsősorban ezek a szervek felelősek a méreganyagok eltávolításáért, így néhány olyan toxintól, mint például a higany vagy a DDT, egyáltalán nem is halmozódhatnak fel méreganyagok a szervezetünkben. Maga a méregtelenítés tehát már csak azért sem lehet hatásos, mert az általa orvosolandó probléma nem létezik. Laikusok számára igen látványos bizonyíték lehet a méregtelenítő technikák hatékonyságára a lábfürdők elszíneződése, csakhogy ilyenkor nem a testből távozó mérgek, hanem az alkalmazott készülékben lezajló elektrokémiai folyamatok eredménye, hogy a lavórban lévő víz befeketedik. Emellett pedig a hashajtás, béltisztítás és vizelethajtás nemcsak hatástalan, hanem még veszélyes is lehet, hiszen kiszáradáshoz vezethet.

Miért félnek sokan a genetikailag módosított gyümölcsöktől, zöldségektől? Miért olyan erős marketingkifejezés a GMO-mentesség? A tudomany.hu cikkében erre is választ talál ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció