Méregből készül új fájdalomcsillapító

Ausztrál kutatók megfejtették egy kis hal fájdalommentes harapásának titkát: az állat érzéstelenít, harapása heroinszerű anyaggal kábítja el a támadóját. A Csendes-óceánban élő kardfogú nyálkáshal mérgéből a kutatók reményei szerint újfajta fájdalomcsillapító fejleszthető ki.

A kardfogú nyálkáshal méregmirigyei alsó állkapcsának meghosszabbodott, íves metszőfogaiban találhatóak - olvasható Bryan Fry, az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója és munkatársai tanulmányában, amely a Current Biology című tudományos lap aktuális számában jelent meg.

kardfogú nyálkáshal
Kardfogú nyálkáshal. Kis méret, nagy potenciál

A megharapott élőlénynek csökken a vérnyomása, jelentősen lelassul, és kábulttá válik. A méreg megfékezi a támadót, így lehetőséget ad a nyálkáshalnak a menekülésre. "A hal más halakba úgynevezett opioid peptideket fecskendez, amelyek úgy hatnak, mint a heroin vagy az ópium: inkább útját állják a fájdalomnak, mint hogy okoznák. Ez igazán szokatlan" - fejtették ki a kutatók.

A Meiacanthusok közé tartozó, mindössze öt centiméteres nyálkáshalak (Nemophini) a Csendes-óceánban fordulnak elő, többek között a Nagy-Korallzátony közelében. Egyedülálló mérgük alapján akár egy újfajta fájdalomcsillapító is kifejleszthető a tudósok szerint.

Akár csak alkalmanként, akár rendszeresen szorulunk fájdalomcsillapításra, a gyógyszerek mellett érdemes a természet által kínált szerek között is körbenéznünk. Sokan nem is gondolnák, milyen hatékony fájdalomcsillapítók akadnak közöttük. Részletek!

"A tanulmány remek példát mutat arra, miért is kell védeni a természetet. Ha elpusztul a Nagy-Korallzátony, olyan halakat is elveszítünk, mint a kardfogú nyálkáshal, melynek mérge a következő hatásos fájdalomcsillapító alapját jelentheti" - fogalmazott a szakértő.

Forrás: MTI

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)