Megvan, miért eszünk bánatunkban

A zsírban és cukorban gazdag étrend ugyanolyan hatással lehet az agy kémiájára, mint a hangulatjavító szerek, így tudományosan is alátámasztható a "vigaszfalatok" utáni sóvárgás érzése, mondták el ausztrál tudósok.

Margaret Morris és munkatársai az Új-Dél-Walesi Egyetemen patkányokkal végeztek irányított kísérleteket. Az állatokat korai életkorban traumának tették ki, melynek következtében depresszió és szorongás jeleit mutatták. Közülük azoknak, amelyek zsíros ételeket kaptak, csökkent a stressz-szintjük.

"Feltettük azt a kérdést, hogy ha a korai életkorban stresszhatás ér bennünket, és finom ételeket kapunk, az csökkenti-e a viselkedésbeli elváltozást. Nagy vonalakban pontosan ezt láttuk" - nyilatkozta az AFP-nek Morris. "A stressznek kitett állatok nem mutattak több szorongásos jegyet azután, hogy ízletes ételt kaptak."

Morris és csapata két csoport patkányt tett ki traumás helyzetnek: hosszú időre elszakították őket az anyjuktól. A két csoport egyikét szabadon elérhető, büféasztal jelleggel működő egészségtelen táplálékkal etették, a másikat pedig egészségesebb ételekkel, majd végig kellett haladniuk egy stressz-tesztelő útvesztőben.

Morris elmondása szerint az egészségtelen ételek fogyasztása a stresszes patkányok esetében az antidepresszánsokhoz hasonló hatást váltott ki. "Az agy egy részében tapasztalt stresszhormon-receptor hiányt visszafordította ez az étrend" - mondta.

Morris azonban óva int az elhamarkodott ítéletektől, szerinte további munkák szükségesek más tényezők előnyeinek vizsgálatára, mint pl. a testmozgás, vagy az élelemmel kapcsolatos társas interakciók.

"Nem akarjuk azt mondani, hogy tömjék tele magukat vigaszfalatokkal, mert az nem túl egészséges, de ha rájövünk, hogy mi indította be a folyamatot, és találunk egy másik hasonló módszert rá, az nagy hasznunkra válik. Lehetséges, hogy van egy kritikus időszak az állatok agyműködésében, amikor a hangulatuk vagy a viselkedésük megváltozik, és ha néhány hétig kellemes ingereknek tesszük ki őket, ugyanazt a hatást érhetjük el anélkül, hogy mindegyiket óriásira hizlalnánk" - tette hozzá.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: