Megtalálták az autizmus okát

Bizonyos agyi területeket különböző idegi kapcsolódási mintázatok jellemzik - fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport az autizmussal élők agyi vizsgálatai során. A felfedezés elősegítheti új terápiás módszerek kidolgozását.

Az autisták gyakran visszatérő viselkedési mintázatokat mutatnak, és sokszor problémát jelent nekik a többi emberrel való társas érintkezés. Nagyjából minden századik gyereknél megfigyelhetőek az autizmus spektrumzavar (ASS) valamely változatának jelei. Ennek ellenére még nagyon keveset lehet tudni a probléma mögött álló okokról és biológiai mechanizmusokról - olvasható egy friss tanulmányban.

autizmus, autista, agy,
Az autistáknak sokszor problémát jelent a többi emberrel való érintkezés. Fotó: 123rf

Egyes spekulációk szerint az olykor mélyre ható fejlődési zavar oka a különböző agyi területek megváltozott összjátéka lehet. Korábbi kutatások során már találtak bizonyítékokat erre az állításra, egységes képet azonban nem tudtak létrehozni a tudósok. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a különböző vizsgálatok során más-más eljárásokkal mérték az agyi aktivitást - véli a Jürgen Dukart által vezetett nemzetközi kutatócsoport.

Az autizmus egy nehezen felismerhető betegség - kattintson , ha többet szeretne tudni róla!

Új ismeretek, új lehetőségek

A kutatók ezúttal 841 ASS-es pácienst soroltak négy csoportba. A betegek agyáról funkcionális mágneses rezonanciatomográffal (fMRI) felvételeket készítettek, majd összehasonlították ezeket egy 984 tagú kontrollcsoport eredményeivel. Ilyen módon pedig azonosítani tudták az agyi aktivitás ASS-re jellemző általános mintázatát. Azt látták, hogy bizonyos hatások konzisztens módon felmerülnek mind a négy csoportban, a mintázatok pedig különböznek az egészséges résztvevőkétől.

Az eredmények szerint az autistáknál az agyban a funkcionális kapcsolódás nem erősebb vagy gyengébb, hanem térben eltolódott. Ezek az eltolódások függnek össze olyan ASS-tünetekkel, mint például a beszédzavar. A résztvevők kora, neme vagy szedett gyógyszere nem játszik szerepet a kutatók szerint.

A speciális mintázat felfedezése terápiás szempontból nagy jelentőséggel bír. A jövőben ugyanis mérhető biomarkerként alkalmazható, amelynek segítségével leolvashatóvá válik, hogy egy bizonyos terápia segíthet-e az eltolódott kapcsolódási mintázatnak az egészséges kontrollmintázathoz való közelítésében. "Az eredmények a jövőben segíthetnek az autizmus jobb megértésében és új terápiás módszerek fejlesztésében, tesztelésében" - vélik a kutatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra