Megoldás születhet az asztma kezelésére

Egy nemzetközi kutatócsoport úttörő felfedezést tett, amely olyan krónikus gyulladásos betegségek kezelésében jelenthet új utakat, mint a psoriasis (pikkelysömör) vagy az asztma.

A Journal of Clinical Investigation c. lap hasábjain megjelent cikkükben angol, olasz és amerikai kutatók csoportja egy új típusú immunsejt felfedezéséről számol be, amely bizonyos kórállapotokban irányíthatatlanná válik és a tünetek súlyosbodását okozza. A sejtet Th22-nek nevezték el, és a T-helper sejtek közé tartozik. Ezek olyan fehérvérsejtek, amelyek egyéb immunsejteket aktiválnak, ha a szervezetet fertőzés éri, és befolyásolják a kórokozó legyőzését szolgáló gyulladásos folyamatokat is.

A Th22 sejtek különleges szerepet játszanak a gyulladást keltő sejtek irányításában és összehangolásában. A psoriasishoz és asztmához hasonló krónikus gyulladásos betegségekben minden bizonnyal a Th22 sejtek működése szenved zavart, ami túlzott mértékű gyulladásos reakcióhoz, és végső soron a tünetek kialakulásához, illetve rosszabbodásához vezet.

A kutatók reményei szerint a felfedezésük révén - újfajta, a Th22 sejteket megcélzó gyógyszerek kifejlesztésével - jobban kézben tarthatók lesznek a krónikus gyulladásos bőr- és tüdőbetegségek.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció