Meglehet a szuperbaktériumok ellenszere

Először használtak genetikailag módosított bakteriofágokat, vagyis baktériumokat fertőzni képes vírusokat egy szuperbaktériummal fertőzött páciens kezelésében.

Forradalmi áttörést értek el a szuperbaktériumok elpusztításán dolgozó kutatók, amikor egy fiatal lányt, Isabelle Carnell-Holdawayt próbálták meggyógyítani.

Egy százalék esélye volt a túlélésre

A páciens cisztás fibrózissal született, és szervezetét a tuberkulózis kórokozójával egy nemzetségbe tartozó Mycobacterium abscessus fertőzte meg. Tizenhat éves korában a lány dupla tüdőátültetésen esett át, ám a baktérium továbbra is a szervezetében maradt. A beteg Epstein-Barr vírussal is megfertőződött, valamint diabéteszben szenvedett. Később intenzív osztályra került májrendellenesség miatt. Az orvosok kevesebb mint 1 százalék esélyt adtak neki a túlélésre.

orvosztudomány, szuperbaktérium, bakteriofág, gyógymód
Egy speciális kezelésnek köszönhetően javult a beteg állapota. Fotó: 123rf

Megtalálták a megoldást

A Pittsburghi Egyetem és egy világhírű londoni Gyermekkórház kutatói azonban több mint 10 ezer bakteriofágot megvizsgálva végül megtalálták azt a hármat, amely együttesen legyőzheti a fertőzést. A három közül kettőn genetikai módosítást is végeztek, hogy még halálosabb fegyverré tegyék a Mycobacterium abscessus ellen.

A bakteriofágok a legszélesebb körben elterjedt, legváltozatosabb szervezetek a földi bioszférában. A legtöbb fág megfertőzi a gazdaszervezetet (baktériumot), gyorsan megsokszorozódik benne, majd elpusztítja azt. A bakteriofágokról itt olvashat bővebben!

Az eredmények szerint a páciens állapota a kezelés után javult. A szakemberek szerint valószínűleg az intravénásan adagolt "fágkoktélnak" köszönhető a javulás, ám nem lehet egyértelmű konklúziót levonni, mivel csupán egyetlen páciens kapott ilyen kezelést.

Az eredmények előrelépést jelentenek a bakteriofágokat alkalmazó terápiában, ugyanis most először használtak genetikailag módosított fágokat. Valamint ez volt az első alkalom, amikor Mycobacterium abscessust próbálták kezelni ezzel a módszerrel. A bakteriofág-terápiát azonban csak súlyos betegeknél alkalmazzák.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)