Megfejtették az immunrendszer működésének egy részét

A Babraham Intézet kutatói bepillantást engedtek az egyik legfőbb védelmi feladatot ellátó fehérvérsejt-típus, a T-sejtek termelődésének mechanizmusába. Eredményeik utat nyitnak a tisztított T-sejtek gyártásához.

Egy nemzetközi csoport először vizsgálta éretlen T-sejtek fejlődését az azokat tápláló sejtek részvétele nélkül. Ez segít megérteni a T-sejtek speciális feladatainak létrejöttét és egyes pusztító betegségek - akár limfómák - kialakulásához vezető tényezőket - mondta Dr. Martin Turner, a kutatás és az Intézet Limfocitafejlődési Laboratóriumának vezetője.

A T-sejtek csontvelői őssejtekből származnak, a csecsemőmirigyben fejlődnek. Számos anyag kötődik hozzájuk, melyek érésükhez és működésükhöz szükséges genetikai változásokat okoznak. A csecsemőmirigy gyermekkorban a legaktívabb, felnőttkorra eltűnik, a T-sejt termelés csökken, s fogékonyabbá válunk egyes fertőzésekre.

Míg egészséges esetben a folyamat alig észlelhető, immunhiányos állapotokban (kemo- vagy radioterápia, HIV, AIDS) igen alacsony T-sejt-szám figyelhető meg.

A kutatás középpontjában egy fehérjecsalád, a PI3K állt, melyek ismeretlen módon szabályozzák a sejtek kórokozók felismerése utáni reagáló képességét. Az eredmények szerint a PI3K többek között a CXCL12 kemokinhez (immunrendszer-aktiváló anyag) kötődő CXCR4 receptortól közvetít jeleket.

A T-sejtek in vitro tenyésztése esetén a tápláló sejtek a csecsemőmirigyhez hasonló környezetet teremtenek, a nélkülük történő sejttenyésztés azonban megkönnyíti a T-sejtek növekedésében szerepet játszó anyagok vizsgálatát. Fontos eredmény a CXCL12 központi szerepe a T-sejt érés során, továbbá az, hogy csecsemőmirigyből izolált éretlen T-sejtek képesek érési programjukat végrehajtani CXCL12 és egy másik növekedési faktor jelenlétében. "Ez az első tápláló sejtek nélküli sikeres in vitro kísérlet" - nyilatkozta Dr. Michelle Janas, a cikk társszerzője.

"A szabadalmazott találmány hatékony lehet nem csak a gyógyszerkutatásban és a toxikológiában, hanem a tisztított T-sejtek immunhiányos betegekbe történő átültetésében is"- közölte Dr. Janas.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés